Binnenland

Op vakantie in coronatijd: dit wordt gedekt door je verzekeraar

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op vakantie in coronatijd: dit wordt gedekt door je verzekeraar

Op vakantie naar het buitenland vergt deze zomer veel planning. Sinds Nederland en veel populaire vakantielanden op de Europese coronakaart donker gekleurd zijn, zijn er veel twijfels en onzekerheden. Wie betaalt het annuleren van de reis en wat wordt er gedekt als je toch op vakantie gaat? Mark van Zelst van vergelijkingssite Pricewise geeft het antwoord bij Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Zorgverzekering

De verschillende kleurcodes kunnen invloed hebben op de dekking van je verzekering, legt Van Zelst uit. "Wanneer er code oranje of rood in je vakantieland geldt, kan je reisverzekering geen dekking meer bieden. 25 procent van de verzekeraars keert helemaal niets meer uit bij code oranje, zoals bijvoorbeeld diefstal."

Toch ben je bijvoorbeeld met een basis zorgverzekering altijd gedekt voor het breken van een been. "Ook als je corona krijgt in het buitenland wordt je door je basisverzekering altijd geholpen."

Annuleringsverzekering

Of je je geld terug krijgt na het annuleren vanwege corona, hangt af van de annuleringsvoorwaarden en de manier hoe je hebt geboekt, stelt Van Zelst.

"Wanneer je een pakketreis hebt geboekt is het in de meeste gevallen beter geregeld. Wanneer de organisatie de reis niet kan uitvoeren heb je recht op een aangepast reis of terugbetaling. Als je de reis zelf hebt geboekt dan raden we aan naar de annuleringsvoorwaarden te kijken. Veel verblijven bieden gratis annuleren tot kort voor aankomst. Ook veel luchtvaartmaatschappijen kunnen coulant zijn met het omboeken van het ticket."

Tijdens een vakantie

Afhankelijk van de voorwaarden bieden verzekeraars compensatie wanneer je kort voor vertrek negatief test of een noodzakelijke reis maakt. Wanneer tijdens een vakantie de kleurcode naar oranje of rood verandert, verwachten de meeste verzekeraars dat je zo snel mogelijk het gebied verlaat.

"Sommige verzekeraars ben je gedekt voor schade als je het eerste vliegtuig pakt, anderen hanteren een termijnen van 24 of 48 uur. Hierna ben je dan niet meer gedekt voor corona gerelateerde schade."

Ster advertentie
Ster advertentie