Binnenland
KRO-NCRV

Defensie biedt (medische) ondersteuning in coronacrisis waar mogelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensie biedt (medische) ondersteuning in coronacrisis waar mogelijk

Defensie biedt ondersteuning waar mogelijk is. "Met medische capaciteit, materialen en mensen, maar ook met weldenkende planners in het ondersteunen van de landelijke zorg", zegt directeur operaties bij Defensie tijdens de coronacrisis Boudewijn Boots in Spraakmakers.

Concreet betekent dat, dat defensie 65 beademingsapparaten en medisch personeel heeft geleverd. Daarnaast kijken ze in het calamiteitenhospitaal in Utrecht samen met het UMCU hoe ze de IC-capaciteit kunnen vergroten. "We kijken wat mogelijk is om die bijdrage te leveren, maar ooit is het op. We zijn niet gespecialiseerd in grote hoeveelheden van dit soort apparaten."

Video niet beschikbaar

'Crisis niet aan zien komen'

Bij Defensie wordt te allen tijde nagedacht over situaties waarin je niet zeker bent wat gaat gebeuren. Boots: "Ik kan het eenvoudig houden, deze crisis hebben we niet aan zien komen." Wel is direct opgeschaald naar de crisisstructuur, waarbij extra bemanning wordt ingezet op de hoofdkwartieren en bij onderdelen als landmacht, luchtmacht en marechaussee, zodat sneller gereageerd kan worden op alles dat gevraagd wordt.

Zorg in 'Spartaanse omstandigheden'

Defensie geeft ook adviezen aan het landelijke coördinatiecentrum voor coronazorg. "Wij zijn gewend onder Spartaanse omstandigheden zorg te verlenen." Ze denken bijvoorbeeld na over hoe mobiel ze willen zijn en hoe snel eenheden verplaatst kunnen worden, wat daarvoor nodig is en of ze dat al klaarzetten. "We denken verder in what if. Onze mensen zijn daaraan gewend."

Op dit moment levert Defensie relatief veel in het zuidelijke deel van het land. "Maar het zou mij niet verbazen als we daar op een gegeven moment moeten zeggen, dat was prima om deze piek weg te werken, maar we gaan nu naar het noorden."

Buitenlandse missies

Geen enkele buitenlandse missie is beëindigd. "De geopolitiek verandert niet. We zijn waar nodig en waar we zijn, blijven we." In Afghanistan en Irak trainen en adviseren militairen de lokale veiligheidseenheden om weerbaarder te zijn en de veiligheid in het land te garanderen. Die activiteiten liggen stil, onder meer omdat landen aangeven dat ze andere zorgen hebben met betrekking tot de covid-crisis.

Tegelijkertijd staat de vijand, de Taliban, niet stil en dus blijft Nederland aanwezig en de belangen beschermen. "De beveiliging is er, lesactiviteiten zijn opgeschort."

Wat is de rol van defensie tijdens de coronacrisis?

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie