Binnenland
NOSNTR

Tieners krijgen tweede prik eerder: 'Zo hebben we een veilige schoolomgeving'

  1. Nieuwschevron right
  2. Tieners krijgen tweede prik eerder: 'Zo hebben we een veilige schoolomgeving'

Jongeren van 12 tot 17 jaar die in de tweede helft van augustus een afspraak hebben voor hun tweede prik, kunnen die afspraak twee weken naar voren halen. Die volledige bescherming is belangrijk met het oog op het nieuwe schooljaar. In de regio Noord-Nederland gaan de scholen op 23 augustus weer open.

"Ik ben daar heel blij om, het is een heel fijn bericht", zegt Jean Wiertz, rector van het Sint-Janslyceaum in Den Bosch, in Nieuws en Co. "Als we straks aan het nieuwe schooljaar beginnen en niet alleen onze personeelsleden, maar ook de leerlingen zijn volledig gevaccineerd, dan hebben we een veilige schoolomgeving."

Tot de vakantie gold op die school de regel dat de leerlingen afstand moesten houden van de docenten. Een maatregel die slecht werkbaar bleek. "Dus het zou heel mooi zijn dat we voorzichtig van deze maatregel afkunnen. Ik denk dat die volledige vaccinatie daar bij helpt", zegt Wiertz.

"Op termijn hopen we dat dat realistisch is", reageert arts-microbioloog en lid van het OMT, Marc Bonten, op het afschalen van maatregelen op middelbare scholen. "Ik denk dat het in stapjes zal gaan. Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is een hoge vaccinatiegraad. Dat ziet er ook voor de groep jongeren er heel goed uit."

Wiertz denkt dat op zijn school ongeveer tachtig of negentig procent van de leerlingen gevaccineerd wil worden. "Leerlingen hebben het gevoel dat ze veel hebben moeten missen, dus een vaccinatie kan die vrijheid toch weer een beetje teruggeven."

Meer prikken

De reden dat de tieners sneller geprikt kunnen worden, is dat er vanaf begin augustus voldoende Pfizer-vaccins beschikbaar zijn. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen bekend.

Ook zijn er meer prikmogelijkheden beschikbaar dan er afspraken staan gepland. De minimale tijd tussen twee Pfizervaccinaties bedraagt 21 dagen.

Nieuwe uitbraak

Wat Bonten niet uitsluit, is dat er ondanks de vaccinaties kleine uitbraken op scholen komen. Daarbij is het onduidelijk welke rol de deltavariant daarin gaat spelen. Die variant is pas na de zomervakantie in ons land dominant geworden.

Daarom zegt Bonten dat scholen nog niet meteen massaal de maatregelen over boord moeten gooien. "Ik stel me zo voor dat er in stapjes gewerkt gaat worden", zegt Bonten.

"Dat scholen in het begin de leerlingen nog zoveel mogelijk overtuigen om zich twee keer per week te laten testen. Ook om te zien hoeveel gevaccineerde leerlingen toch nog zijn besmet. Ik denk dat men er huiverig voor is om in één keer alle maatregelen af te bouwen."

Schoolreizen

Wat de rector Wiertz hoopt is dat veel van de maatregelen die voor de scholen golden, zoals bijvoorbeeld de online lessen, straks tot het verleden behoren. Maar ook wordt er weer langzaam naar andere schoolactiviteiten gekeken, zoals schoolreizen of -feesten. "Reizen hebben een educatief karakter, dus we zijn daar zeker over aan het nadenken. Maar dat moet wel met enig voorbehoud, omdat niemand weet hoe het virus zich in de vakantie gaat ontwikkelen."

De school is bezig met het organiseren van een educatieve reis naar Lapland, waar een van de eisen is dat de deelnemende leerlingen gevaccineerd zijn.

De rector van het Sint-Janslyceaum in Den Bosch en Marc Bonten, arts-microbioloog en lid van het OMT, over het vervroegen van de 2e prik bij jongeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie