Binnenland
KRO-NCRV

Kim Putters: 'Gemeenten kunnen de borst nat maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Putters: 'Gemeenten kunnen de borst nat maken'

Gemeenten hebben steeds meer taken en krappe budgetten. Terwijl de coronacrisis voor veel mensen nog niet is afgesloten, dient de volgende zich alweer aan. Volgens Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) kunnen gemeenten de komende jaren de borst nat maken. Dat zegt hij bij Spraakmakers.

Begin deze week kwam het SCP met een publicatie Uitdagingen in het Sociale Domein. Dat rapport is bedoeld voor de nieuwe gemeentebesturen die naar verwachting ook de komende jaren de handen vol zullen hebben aan de ouderenzorg, jeugdzorg, thuishulp en het onderwijs waarin de budgetten krap zijn en de wachtlijsten opliepen.

Van de ene in de andere crisis

Daarnaast zijn de wonden van de coronacrisis volgens SCP-directeur Kim Putters, nog niet bij iedereen geheeld. "Er zijn mensen met psychische problemen, ondernemers die zich afvragen of hun bedrijf nog door kan gaan en de armoede die nog zal toenemen de komende jaren." Daarbij komt de enorme taak van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. "Tel dat erbij op en dan kunnen gemeenten zeker hun borst natmaken."

Vluchtelingenopvang

Volgens de SCP-directeur slaat de vluchtelingenopvang lokaal "hard in" omdat het gaat over huisvesting, scholen en werk. Daarmee raakt de vluchtenlingencrisis eigenlijk de kern van alle thema’s die deze verkiezingen spelen. Waar nu nog duizenden vrijwilligers klaarstaan voor de gevluchtte Oekraïners, is het uiteindelijke de gemeenten die het moet oplossen. "En dat is een enorme klus", zegt Putters.

Met deze opgaven in het verschiet roept Putters de Rijksoverheid op om met realistische budgetten te komen voor gemeenten. Gemeenten moeten op hun beurt duidelijke keuzes maken, vindt hij. "Wees duidelijk als gemeente waar je de prioriteiten legt de komende jaren, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten."

Quote

Staar je niet blind op locaties, stenen en geld

Kim Putters, directeur SCP

Woningnood

De woningnood of woningbouw is een thema dat in iedere gemeente speelt. Hoewel er snel oplossingen moeten komen, waarschuwt Putters lokale overheden voor overhaaste beslissingen. Het bouwen van woningen gaat volgens hem over meer dan locaties, stenen en geld.

Het gaat volgens de SCP-directeur óók over de vraag of kinderen er naar school kunnen en of er verschillende groepen mensen wonen. Het gaat over welke voorzieningen er zijn en over leefbaarheid en veiligheid. "Alles wat met wonen te maken heeft is een sociale opgave", aldus Putters.

'De keuzes worden nú gemaakt'

De besluiten die nu genomen worden, zullen volgens hem bepalen hoe onze wijken er over tien á vijftien jaar uitzien en of we daar grote problemen zullen krijgen of niet. "Die keuzes worden nú gemaakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie