Binnenland
AVROTROS

Reizen naar een oranje gebied? Let hier dan op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reizen naar een oranje gebied? Let hier dan op

Reisorganisaties lappen het advies van de overheid om niet naar oranje bestemmingen te vliegen aan hun laars. De ministerraad buigt zich pas 4 november over het reisadvies voor oranje gebieden buiten Europa. En omdat de consument deze herfstvakantie toch graag naar de zon vliegt, nemen zij het heft in eigen hand.

"Reisorganisaties kunnen van alles aanbieden, maar het is de consument die het heel graag wil", zegt reisjournalist Paul Eldering in Blok&Toine. Hij begrijpt de ondernemers dan ook wel. "Ze moeten de winter door zien te komen."

Ministerraad moet in actie komen

De reisbranche vindt dat de reisadviezen vanuit de overheid op de schop moeten. Zij zijn van mening dat reizen buiten Europa veilig en verantwoord kan en dat het te lang duurt voordat de overheid stappen neemt.

Op 4 november wordt in de ministerraad gesproken over het aanpassen van het oranje reisadvies voor buiten Europa. Eldering verwacht dat het kabinet en het ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet onder druk laten zetten en zich laten leiden door het advies van het RIVM. "Ze hebben beloofd er serieus naar te gaan kijken en mogelijk komen er halverwege november meer versoepelingen, maar dan moet de situatie dat wel toelaten."

Weinig speling

De reisorganisaties hebben het afgelopen jaar veel inkomsten gemist en kunnen zich daarom volgens Eldering niet nog een periode van niet-reizen veroorloven. "Dan gaat de een na de ander failliet. Zeker nu de steun is weggevallen. Ze moeten de winter doorkomen en dat is met skivakanties of een vakantie naar de zon en dat is er in Europa niet veel."

Voorbereid op reis naar code oranje

Als je als consument afreist naar een oranje gebied is het advies van Eldering om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken per land goed te bekijken. "Boek een reis bij een organisatie die is aangesloten bij de ANVR. Kies vooral voor een pakketreis. Extra zekerheid is noodzakelijk. Reisorganisaties nemen geen risico."

Daarnaast is het volgens hem aan te raden om te letten of je reisverzekering dekking biedt als je op vakantie gaat naar een gebied die als oranje staat aangemerkt. Dit staat vaak in je polisvoorwaarden en anders is het verstandig om je verzekeringsmaatschappij te bellen.

Prijsstijging

De energierekening, grondstoffen en daardoor ook producten worden steeds duurder. Op de vraag of we dat ook kunnen verwachten van reizen, antwoord Eldering: "Zeker weten. Financieel herstel is nodig, dus de aanbieders moeten geld verdienen. Daar komt bij dat alle coronamaatregelen ook geld kosten. Ook de olieprijs en dus de kerosine is duurder geworden, dus de prijzen gaan onherroepelijk omhoog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie