Binnenland

Een halfjaar na de lockdown: hoe gaat het nu met chauffeurs Aschwin, Gerard en Henk?

KRO-NCRV
foto: Foto: Marielle Beersfoto: Foto: Marielle Beers
  1. Nieuwschevron right
  2. Een halfjaar na de lockdown: hoe gaat het nu met chauffeurs Aschwin, Gerard en Henk?

Tijdens het begin van de lockdown hielden communityleden van Spraakmakers een radiodagboek bij. Deze week zoekt verslaggever Marielle Beers al deze mensen opnieuw op. Hoe gaat het nu met ze en hoe kijken zij naar de toekomst?

Eerste stop: parkeerplaats Hazeldonk West, de laatste voor de Belgische grens. Internationaal chauffeur Aschwin Cannoo vertelt hoe het moeilijker is geworden om aan klussen te komen. "De een heeft werk zat, de ander niet. Maar het is wel zwaar hoor. Het grootste deel vervoert toch wel 40 tot 50 procent minder. Het is allemaal sprokkelwerk en zoeken waar je nog lading kunt oppakken."

Onderweg krijgt hij te maken met regels die overal anders zijn. "Eerst moet je goed kijken wat de bedoeling is: mag ik wel of niet naar binnen? Dan moet je je aanmelden, dat is soms achterin de rij aansluiten op anderhalvemeter. In de zon kun je best een uurtje wachten, maar in de regen is dat een stuk minder."

Net als Aschwin zien chauffeurs Henk en Gerard dat nog veel faciliteiten gesloten zijn. Henk: "De gasten-wc mocht ik niet gebruiken, douches zijn dicht en restaurants beperkt open.” Aschwin kan zo soms bijna een hele week niet douchen. “Dan sta je met een jerrycan naast je wagen."

Over deze serie

Tijdens de lockdown ging Spraakmakers langs bij groepen die het extra moeilijk hadden door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Een halfjaar later zoekt verslaggever Marielle Beers al deze mensen nog eens op. Luister en lees hier naar Miranda die pittige tijden beleeft als mantelzorger, naar Petra en Ton die het nog steeds rustig hebben met hun veerdienst of verpleeghuis De Wijngaard waar de deuren weer voorzichtig open zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie