Binnenland
BNNVARA

Maxime Verhagen luidt noodklok: 'Crisis in bouwsector'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxime Verhagen luidt noodklok: 'Crisis in bouwsector'

"Stikstof, PFAS en corona hebben een kerngezonde sector keihard geraakt dus wij luiden de noodklok", zegt Maxime Verhagen in De Nieuws BV. De voorzitter van Bouwend Nederland is geschokt over de nieuwste vooruitzichten van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Video niet beschikbaar

"Een krimp van twintig procent van de investeringen; dat zagen we zelfs in de vorige crisis niet", zegt Verhagen in De Nieuws BV. "We hebben te maken met vijf ministeries en vier partijen in de coalitie. Ik hoop dat ik een aantal politici wakker schud want er moet iets gebeuren. Er is 1,4 miljard nodig voor onderhoud aan rijkswegen."

Daarnaast is hebben gemeenten volgens Verhagen 1 miljard nodig voor onderhoud aan wegen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft daar ook al de noodklok voor geluid. Verhagen: "De makkelijkste manier om wat te doen aan de crisis is investeren. Elke euro blijft in Nederland en banen blijven behouden."

Zo kan tekort aan woningen ingelopen worden

Naast de wegenbouw verkeert de huizenbouw ook in deplorabele toestand. "Er zijn 350.000 huizen nodig maar het lukt niet. Starters maken geen schijn van kans en voor jongeren is in steden nauwelijks plek. Daarom vinden wij dat er meer locaties bij moeten komen, er moeten meer vergunningen verstrekt worden. Bovendien moeten verhuurdersheffingen worden verlaagd en er moeten startersleningen komen", zegt Verhagen.

Met dergelijke maatregelen hoopt Verhagen dat het tekort aan woningen ingelopen wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dom idee van Hoekstra

Het Financieel Dagblad schrijft dat minister Hoekstra in ruil voor Europese steun iets wil gaan doen aan de hypotheekrenteaftrek. Volgens Verhagen is dat een "dom idee". Hij vindt dat er ten tijde van een crisis niet aan de hypotheekrenteaftrek gerommeld moet worden. "Dat is dom. Hoekstra is een slimme man maar je verergert een crisis juist door tijdens de crisis dit soort dingen te doen."

Verhagen (Bouwend Nederland) waarschuwt kabinet; Vijf voor twaalf in de bouw

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie