Binnenland
NOS

Meeste Verenigingen van Eigenaars ontevreden over beheerder: 'Heel veel frustratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste Verenigingen van Eigenaars ontevreden over beheerder: 'Heel veel frustratie'

Ruim driekwart van de Verenigingen van Eigenaars (VvE) is niet tevreden over de beheerder, een externe partij die taken van het bestuur overneemt. Uit reacties die binnen zijn gekomen bij Vereniging Eigen Huis blijkt het vaak mis te gaan op het gebied van communicatie en bereikbaarheid. Het NOS Radio 1 Journaal sprak woordvoerder Valeska Hovener.

"We kregen al een tijdje klachten van onze leden over hun beheerders", aldus Hovener. "We moesten daar wat mee en daarom hebben we een meldpunt geopend om die klachten te gaan inventariseren. Dan blijkt dat driekwart (van de ruim 500 meldingen, red.) niet te spreken is over z'n beheerder."

'Beheerder is een vrij beroep'

"Dat is veel. Daar zijn we ook van geschrokken", zegt Hovener. "De meeste meldingen komen binnen op slechte communicatie, maar ook bijvoorbeeld omdat de administratie niet op orde is of omdat de beheerder op eigen houtje beslissingen neemt."

"Er zijn in Nederland zo ongeveer 125.000 VvE's, die verschillen allemaal in grootte. Ongeveer de helft daarvan besteedt hun beheer uit aan een externe dienstverlener. Het lastige is ook dat beheerder een vrij beroep is, iedereen mag zich beheerder noemen. Daar ontstaan dus ook problemen door."

'Veel frustratie binnen de VvE'

"Wij kregen ook vijf gevallen van vermoedens van fraude binnen. In de media staat wel eens dat een beheerder met heel veel geld ervandoor gaat. Dat kan gebeuren, maar het zijn uitschieters. Veruit de meeste klachten gingen over de communicatie en dat levert ook al heel veel frustratie op binnen de VvE.

"Zoiets veroorzaakt hele vervelende situaties", stelt Hovener. "Wij vinden dan ook dat je het bestuur vooral in eigen handen moet houden. Het is belangrijk om de controle te houden op je financiën."

r1jn mathildas

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie