Binnenland
AVROTROS

VVD verliest zetels in peiling maar blijft grootste, daarachter strijd om de tweede plek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD verliest zetels in peiling maar blijft grootste, daarachter strijd om de tweede plek

De VVD verliest 4 zetels in de laatste peiling van EenVandaag en Ipsos voor de verkiezingen. "Wekenlang zat er geen beweging, maar je ziet nu dat kiezers in beweging zijn gekomen. De VVD daalt naar 35 zetels en daarachter is het een strijd tussen PVV, D66 en CDA om de tweede plek", zegt opiniepeiler Gijs Rademaker in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

D66 wint juist flink en staat een dag voor de verkiezingen op 19, een stijging van 5 ten opzichte van een week geleden. De VVD is ondanks het verlies nog de grootste in de peiling, maar de strijd om de tweede plek is onbeslist. D66 staat met 19 zetels op gelijke hoogte met de PVV, die deze week twee zetels verliest. Het CDA staat daar weer vlak achter op 17 (-).

Drie linkse partijen elk op 11

Op links gebeurt nog altijd weinig. GroenLinks verliest een zetel, de SP wint er één en de PvdA blijft gelijk. Daarmee staan ze een dag voor de verkiezingen alledrie op 11 zetels.

De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren blijven ook stabiel en staan beide op 6 zetels. Forum voor Democratie komt op 5 (+1).

50PLUS haalt kiesdrempel niet, drie nieuwe partijen wel

50PLUS haalt in deze peiling voor het eerst de kiesdrempel niet. De partij onder leiding van Liane den Haan staat nu op nul zetels. Een jaar geleden noteerde de ouderenpartij er nog 10.

Drie nieuwe partijen halen de kiesdrempel wel. JA21 en Volt staan elk op twee zetels. De BoerBurgerBeweging haalt voor het eerst een zetel in deze peiling. Wil je alle uitslagen lezen van deze peiling en weten hoe de peiling tot stand komt en wat je er mee kunt? Dat lees je hier.

De laatste zetelpeiling voor de Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie