Binnenland
BNNVARA

Carbon Farming heeft veel voordelen voor boeren

foto: Unsplash/Chris Ensmingerfoto: Unsplash/Chris Ensminger
  1. Nieuwschevron right
  2. Carbon Farming heeft veel voordelen voor boeren

Europa zou volgens Eurocommissaris Frans Timmermans boeren en tuinders moeten faciliteren die aan de slag willen met koolstofvastlegging. Carbon Farming wordt het genoemd, oftewel, koolstofboeren. Het is een van de speerpunten in de Green Deal van Timmermans die er, naast de klimaatwinst, een nieuw verdienmodel voor agrarisch ondernemers in ziet. Hoe kijken Nederlandse boeren daarnaar? Dat vroeg Vroege Vogels zich af.

Koolstof kan op diverse manieren worden opgeslagen in de bodem. Zo kan er worden gezorgd dat landbouwgronden het hele jaar bedekt zijn met gewassen. Hierdoor blijft er leven in de bodem en zorgt het organisch materiaal voor een gezondere bodem.

Groenbemesters zijn gewassen die niet voor consumptie worden geteeld maar puur om de structuur van de bodem te verbeteren, voedingsstoffen toe te voegen, en het bodemleven te stimuleren. Het zijn gewassen die met gemak onder gespit kunnen worden, voordat er weer andere gewassen de grond in moeten.

Voordelen voor de boer

Aan koolstofboeren zitten verschillende voordelen voor de boer. Want, naast mogelijke steun uit Europa levert het vastleggen van koolstof ook voor de boer een veel vruchtbaardere en gezondere bodem op. Dat komt doordat voedingstoffen en water beter worden vastgehouden.

Duurzaam landbouwbeleid

Voor biologische boeren is het gangbaar dat ze organisch materiaal gebruiken in plaats van kunstmest. Maar, biologische boer Joris Kollewijn ziet dat ook steeds meer reguliere boeren bezig zijn met het opslaan van CO2 op hun land: "Ik zie dat de neuzen steeds meer dezelfde kant op gaan staan."

Volgens Niels Heining van Bionext, de belangenorganisatie van biologische ondernemers, past carbon farming perfect in een gewenst duurzaam landbouwbeleid. "Natuurlijk is het een onderdeel van een totaal pakket aan maatregelen om de landbouw duurzamer en gezonder te maken, maar wel een belangrijk onderdeel."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie