Binnenland
KRO-NCRV

'Voor nieuwe wegen moeten 300 boerderijen wijken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor nieuwe wegen moeten 300 boerderijen wijken'

Het prijskaartje van nieuwe infrastructuur bedraagt 300 boerderijen. Dat zegt Taco van Hoek bij 1 op 1. Als het eerder genoemde aantal boerderijen binnen tien jaar de deuren sluit, is er volgens de directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) sprake van genoeg stikstofreductie om 90 procent van de projecten die op de rol staan te realiseren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de EIB.

"Dat raakt in de praktijk aan zo’n 160 melkveebedrijven en dat is te overzien", stelt Van Hoek tegenover Sven Kockelmann. "Zeker als we ze royaal uitkopen. Bovendien is opvolging vaak een lastige kwestie binnen boerenbedrijven, dus een deel zal er uit zichzelf mee ophouden."

Volgens het EIB is tweederde van de projecten momenteel prima uitvoerbaar. "Maar dan heb je het nog steeds over honderden projecten die niet door kunnen gaan", verzucht Van Hoek. "Dat aantal is ons dus niet bepaald meegevallen."

'Uitkopen is broodnodig'

Het kernprobleem ligt volgens het EIB bij het feit dat er in 80 procent van de projectgebieden al te veel stikstof op de grond ligt. "De uitstoot van wegverbreding is relatief klein, maar in die gebieden moet hij nul zijn. Er mag namelijk helemaal niets meer bijkomen", aldus Van Hoek. Het uitkopen van driehonderd boerderijen in de komende tien jaar is daarom broodnodig, stelt hij.

Hypotheekrenteaftrek

Met de formatie in volle gang, besteedt Van Hoek ook nog aandacht aan de hypotheekrenteaftrek. Een versnelde afbouw daarvan zou verschillende gevolgen hebben voor verschillende groepen, aldus de directeur van het EIB. "Hoe ouder de hypotheek, hoe lager de rente. Oudere huizenbezitters zullen er dus minder last van hebben. Bovendien hebben zij hun hypotheek vaak al afbetaald."

Maar starters, die een nieuwe hypotheek moeten afsluiten, zullen het volgens Van Hoek wel degelijk gaan voelen in de portemonnee. "Dat zal de doorstroom op de woningmarkt niet verbeteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie