Binnenland
AVROTROS

Oud-wethouder Kerkrade: 'Gemeente, geef geen geld aan voetbalclubs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-wethouder Kerkrade: 'Gemeente, geef geen geld aan voetbalclubs'

Het komt vaak voor dat een gemeente een voetbalclub moet ondersteunen om het hoofd boven water te houden. FC Twente is van de financiële afgrond gered door de gemeente Enschede. Ruim 15 jaar geleden moest de gemeenteraad in Kerkrade stemmen over steun aan Roda JC. "Er waren wel twijfels", zegt oud-wethouder Will Terpstra in Radio EenVandaag.

"Binnen de fracties en binnen de coalitie was het echt een item. Maar als raad hebben we toch besloten om er mee in te stemmen", zegt Will Terpstra, destijds raadslid in Kerkrade en later wethouder Financiën, verantwoordelijk voor Roda JC.

Weinig risico

"Mijn voorganger destijds gaf aan dat het weinig risico met zich mee bracht en dat het wel goed zou komen", zegt Terpstra. Later was hij als wethouder Financiën verantwoordelijk voor het dossier Roda JC. In de jaren die volgden moest hij regelmatig steun verlenen aan Roda JC.

Bijvoorbeeld op het moment dat de bank ABN Amro, waarbij Kerkrade garant stond voor het stadion van Roda JC, besloot een deel van haar portefeuille over te dragen aan de Deutsche Bank. Deze bank zag dat er sprake was van een gemeentegarantie en heeft deze ten gelde gemaakt. Kerkrade was het geld kwijt.

'Geven we een paar miljoen of niet; waar houdt het op?'

Op het moment dat een gemeente besluit om een voetbalclub financieel te ondersteunen is het moeilijk om die steun te stoppen. "Mijn ervaring is dat er geen einde aan komt. Je komt als een gemeente in een positie terecht waarbij je steeds de vraag stelt: Geven we een paar miljoen of niet? Als je het niet doet dan verliezen we er veel meer. Waar houdt dat op?", aldus Terpstra. "Ik voelde me echt in een traject gesleurd. Ik had er af en toe moeite mee om dit te verdedigen."

Volgens Will Terpstra is er veel druk vanuit de voetbalclub en vanuit de maatschappij. "Rondom voetbal speelt zoveel. Voor een organisatie als een gemeente is dat heel erg lastig."

Voetbalstadion zorgt voor ontwikkeling industrieterrein

"Veel mensen zeggen eenvoudig: geef geen geld aan voetbal. Maar je moet de waarde van voetbal ook onderkennen", zegt Terpstra. "Ons stadion lag op een industrieterrein dat zich enorm aan het ontwikkelen was en zich uiteindelijk enorm ontwikkeld heeft. De samenhang met het stadion is er natuurlijk. Het is daarom een complexe discussie."

Het is dus maar de vraag of je als gemeente blij moet zijn met een betaalde voetbalorganisatie. Terpstra voelt mee met de gemeenteraad van Enschede. Tegen andere gemeenten zegt hij: "Als je het kunt voorkomen om financiële steun te geven, probeer het dan ook te voorkomen."

Oud-wethouder Kerkrade: 'Voorkom financiële steun aan voetbalclubs'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie