Sport
NOS

'Alle ploegen die meer dan veertig keer scoorden in elf duels, werden kampioen'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle ploegen die meer dan veertig keer scoorden in elf duels, werden kampioen'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend.

PSV kent onder Peter Bosz de beste competitiestart in tijden. Elf wedstrijden gespeeld, elf duels gewonnen. De ploeg heeft de meeste doelpunten gescoord en samen met AZ de minste tegendoelpunten gekregen. "Als je kijkt naar de tien grootste Europese competities", plaatst data-analist Bart Frouws de resultaten in perspectief, "dan is er geen ploeg die zo veel schoten heeft gehad, zo veel schoten op doel heeft gehad en zo veel expected goals heeft als PSV dit seizoen. Die cijfers zijn echt formidabel."

Zaterdagmiddag zette PSV het uitstekend presterende Heracles met 0-6 opzij. De Eindhovenaren gingen met een 0-2-voorsprong rusten. Met het oog op de belangrijke Champions League-clash met het Franse Lens, komende woensdag, had de ploeg kunnen besluiten om het wat rustiger aan te doen. "Maar nee hoor, dan komen er twee Amerikanen (Malik Tillman en Ricardo Pepi, die vervolgens beiden trefzeker waren, red.) en denderen ze nog even door."

Quote

Alle ploegen die meer dan veertig keer scoorden in elf duels, werden kampioen

Data-analist Bart Frouws over de doelpuntenproductie van koploper PSV

PSV heeft na elf speelronden al 41 goals gemaakt. "Er zijn maar een handjevol teams die dat presteerden in de hele historie van de eredivisie", vertelt Frouws. "Waaronder PSV, in het seizoen 1999/2000 met Ruud van Nistelrooij. Alle ploegen die meer dan veertig doelpunten maakten in de eerste elf speelronden, werden ook kampioen."

Opvallende naam bij PSV is Joey Veerman. Frouws: "Hij heeft dit seizoen ruim driehonderd passes gegeven rondom het doel van de tegenstander. Dat zijn er honderd meer dan welke andere speler dan ook. De cijfers worden sinds het seizoen 2010/2011 bijgehouden. Sindsdien gaf geen speler in de eerste elf speelrondes zo vaak een pass waar een schot uit volgde."

FC Twente kwam zondagmiddag op bezoek bij het tobbende FC Utrecht niet verder dan een gelijkspel (1-1). Het was een wedstrijd met twee gezichten, vertelt Frouws, een direct gevolg van de rode kaart die Twente-middenvelder Michal Sadílek na ruim een uur spelen getoond kreeg. Het was de eerste rode kaart voor FC Twente in ruim dertien maanden, vertelt Frouws.

"In de tussentijd hebben alle eredivisieploegen een keer een rode kaart gekregen. Behalve Twente dus, tot vandaag. Het grappige is dat uitgerekend Sadílek ‘m pakt: het was zijn tweede rode kaart, allebei in de Galgenwaard."

"Tot dat moment had FC Twente 66% balbezit en had het maar vier schoten toegelaten", vervolgt Frouws. "Maar die rode kaart was de ommekeer. In het krappe laatste half uurtje had de ploeg daarna nog maar 24% balbezit en gaf het tien schoten weg."

Quote

Vijf penalty's tegen voor Utrecht, net zo veel als laatste twee seizoenen bij elkaar

Data-analist Bart Frouws over FC Utrecht en penalty's

Toch veranderde er na de rode kaart niets aan de stand. FC Utrecht kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via de 19-jarige Oscar Luigi Fraulo. Een kleine tien minuten later trok Sem Steijn de score gelijk uit een penalty. "Het was al de vijfde strafschop die FC Utrecht dit seizoen tegen kreeg. Dat is met enige afstand het hoogste aantal van alle ploegen dit jaar - voor Utrecht zelfs net zo veel als de afgelopen twee seizoenen bij elkaar."

Nog vervelender voor de ploeg van trainer Ron Jans, was dat de benutte penalty het enige schot op doel was van FC Twente. Frouws: "Toch lullig dat je op die manier die goal tegen krijgt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie