Binnenland
NOSNTR

Universiteit Utrecht helpt voetbalclubs met maatschappelijke projecten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteit Utrecht helpt voetbalclubs met maatschappelijke projecten

De oplettende voetbalfan is het vast al weleens opgevallen. Steeds meer clubs pronken op en rond het veld met hun maatschappelijke projecten. En een flink deel van die voetbalclubs in de Nederlandse profcompetities nemen die maatschappelijke rol steeds serieuzer. De Universiteit Utrecht start nu een samenwerking met de Keuken Kampioen Divisie om clubs te helpen deze projecten te professionaliseren.




Jan-Willem van der Roest is projectleider van die samenwerking en vertelt erover in Nieuws en Co.

Maatschappelijke projecten van voetbalclubs

"Met de Eredivisie zijn we al twee jaar onderweg. En daar zien we dat de personele inzet op dit soort maatschappelijke projecten stijgt", aldus Van der Roest.

Kinderschoenen

De impact van dit soort projecten neemt over de laatste jaren ook toe meent Van der Roest. Bij het professionaliseren van de maatschappelijke afdelingen valt onder andere het meten en bijhouden van alle projecten die ze doen. "Zo kunnen ze ook naar buiten toe laten zien wat de projecten precies inhouden."

"Bij sommige clubs staat het echt nog in de kinderschoenen. Bij veel kleine clubs is het ook echt wel lastig om die maatschappelijke betrokkenheid goed te organiseren", aldus Van der Roest. Een van die clubs die echt weer een volksclub wil worden is Roda JC. Een club die daardoor ook juist echt weer in de omgeving betrokken wil zijn. Zo doen ze bij basisscholen weer meer clinics. "Als wij goed zijn voor de regio dan zou het ook goed zijn voor de club", aldus Ard van Peppen die werkt als vitaliteitsmanager bij Roda JC.

Commercieel belang

Om bijvoorbeeld Roda JC te helpen, gaat de Universiteit Utrecht Ard van Peppen helpen zijn projecten beter in kaart te brengen. "Uiteindelijk willen we laten zien wat nu de waarde is van dit soort projecten", zegt Van der Roest. Het meten is nu dus lastig vanwege capaciteitsgebrek.

Het probleem wat kan opspelen is wel dat het commerciƫle belang van de club toch vaak belangrijker is dan het maatschappelijke belang. Er staat dus flink druk op budgetten. "Dus is het ook belangrijk dat de mensen die bezig zijn met de maatschappelijke betrokkenheid te helpen het verhalen intern ook beter te kunnen vertellen."

Maatschappelijke projecten voetbalclubs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie