Binnenland
NOS

Hoe je overal uitwegen voor verzint als je niet kunt lezen

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je overal uitwegen voor verzint als je niet kunt lezen

Cees Baerts was acht toen hij te horen kreeg dat hij nooit een vak zou kunnen leren. Hij is laaggeletterd. In de Week van de Alfabetisering vertelt hij wat het betekent om op te groeien als je niet kunt lezen en schrijven.

Video niet beschikbaar

"Ik ben ooit eens naar de Efteling gereden vanuit Purmerend en daar deed ik 6,5 uur over. Je probeert het te verbloemen", vertelt Baerts in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik zei dat ik slecht kon zien, want dan hoefde ik niet te lezen. Tot ik met de auto bijna iemand plat reed. Toen kreeg ik een bril en kon ik dat excuus niet meer gebruiken."

Baerts schaamde zich en verzon toen dat hij een slecht handschrift had. "Dan konden anderen al het schrijven doen. Maar toen kocht mijn vrouw een typemachine en was dat ook niet meer te gebruiken." Pas na een paar jaar kreeg zijn vrouw door dat er iets niet klopte. "Want ik verzon overal uitwegen voor."

Uiteindelijk kwam Baerts uit voor zijn laaggeletterdheid. Een lange, moeizame periode volgde. Het duurde nog zeven of acht jaar voordat hij kon lezen en schrijven. "En nog steeds kijkt mijn vrouw op de achtergrond alles voor me na."

Nu heeft hij een verhalenbundel geschreven en daar is hij heel trots op. "Tegen mensen die dit ook hebben kan ik alleen maar zeggen: kom er alsjeblieft voor uit. Want het belemmert het plezier in je leven."

'Laaggeletterde' Cees Baerts geeft communicatieadvies

Ster advertentie
Ster advertentie