Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Ochtendgymnastiek verschijnt op de radio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Ochtendgymnastiek verschijnt op de radio

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 1 december 1945, werd de eerste Nederlandse uitzending van de Ochtendgymnastiek uitgezonden.

Tegenwoordig brengen Olga Commandeur en Duco Bauwens met een niet aflatend enthousiasme bij Omroep MAX iedere ochtend Nederland in beweging, in de jaren 40 tot en met 80 bestond er een voorloper op de radio: Ochtendgymnastiek met Ab Goubitz. Eerst bij Radio Herrijzend Nederland, later AVRO en eindigend bij de NOS.

Er luisterde dagelijks zo'n 300.000 mensen naar het sportprogramma. De oefeningen van de gymleraar werden aangekleed met muzikale begeleiding van pianist Arie Snoek. Na het vertrouwde "Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?" volgden de oefeningen o pmaat van de muziek. Na dertig jaar ochtendradio gaat Goubitz in 1975 met pensioen, maar het programma gaat nog tot lang door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1983 wordt het fenomeen hernoemd tot NOS Sportief. Wanneer de NOS het programma in 1992 wil schrappen, komt er een enorme lobby en protest op gang. In uitgedunde vorm blijft het vervolgens nog jaren op de ether, om vijf minuten over zeven.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie