Binnenland

Kabinet wil klimaatbos om stikstofuitstoot tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil klimaatbos om stikstofuitstoot tegen te gaan

Het kabinet trekt honderden miljoenen uit om de stikstofschade in Nederland terug te dringen. Een deel van het bedrag is bedoeld om veehouders uit te kopen die willen stoppen met hun bedrijf. Bedrijven die vlak bij een kwetsbaar natuurgebied zitten, komen het eerst in aanmerking voor de subsidie.

Het uitgangspunt is om boeren niet te dwingen ermee op te houden. Boeren die hun bedrijf willen voortzetten, kunnen steun krijgen bij het investeren in nieuwe stallen die minder stikstof uitstoten.

Verder wordt er geld uitgetrokken voor direct herstel van natuurgebieden, die onder de uitstoot van stikstof te lijden hebben gehad. Het is de bedoeling dat er bijvoorbeeld nieuwe 'klimaatbossen' worden aangelegd.

Ook wil het kabinet inzetten op innovaties in de bouwsector, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elektrische bouwmachines en stikstoffilters.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid moet omlaag op wegen die vlak bij een kwetsbaar natuurgebied liggen. Het advies om deze maatregel op alle rijks en provinciale wegen te nemen, heeft het niet gehaald. De VVD was hier fel op tegen. Er zal nu per regio gekeken worden om welke wegen het precies gaat.

Premier Rutte zegt dat er geen snelle of makkelijke oplossingen zijn voor het stikstofprobleem. "Dit is echt een oplossing die stap voor stap moet. Er is geen toverstokje om dit op te lossen, maar de urgentie wordt zeer gevoeld."

De politiek zoekt sinds het voorjaar naar oplossingen voor de stikstofcrisis. Toen bepaalde de Raad van State dat Nederland niet voldoet aan de Europese regels. Vorige week bracht de commissie-Remkes op verzoek van het kabinet advies uit. Oud-minister Remkes zei dat de kwaliteit van de natuur in Nederland de laatste jaren achteruit is gegaan en dat er harde keuzes gemaakt moesten worden om de schade te herstellen.

Ster advertentie
Ster advertentie