Binnenland
NOS

Na de gloeilamp verdwijnt nu ook de halogeenlamp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na de gloeilamp verdwijnt nu ook de halogeenlamp

Na de gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Vanaf die datum moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen.

Na de gloeilamp verdwijnt nu ook de halogeenlamp

Lampen moeten straks minimaal energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen vrijwel altijd label C of D hebben. Het is een nieuwe stap in een reeks maatregelen om lampen zuiniger te maken. Al bijna tien jaar geleden, in 2009, werd voor het eerst aangekondigd dat niet-zuinige lampen als de gloeilamp moesten verdwijnen. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden, sinds 2012 alle gloeilampen.

Omdat winkels hun voorraden gewoon mogen blijven verkopen, zullen er naar verwachting voorlopig nog genoeg halogeenlampen verkrijgbaar zijn. Ook de gloeilamp is nog altijd te koop. Sommige winkels en ook consumenten hebben jaren geleden een voorraad gloeilampen aangelegd.

Inkopen

Dat geldt in ieder geval voor lampenwinkel Aurora Kontakt in Amsterdam. "Toen ze gingen verdwijnen hebben we alles ingekocht, echt op grote schaal, trailers vol. Nog steeds hebben we bakken vol, we kunnen alles leveren", zegt Remko Gremmen van Aurora in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook probeert de winkel nu zoveel mogelijk halogeenlampen in te kopen. Hoewel de situatie nu wel anders is dan toen de gloeilamp verdween, zegt Gremmen. "Toen waren er niet zulke goede alternatieven. Niet dezelfde kleur en de dimbaarheid was moeilijk. De mensen vonden het niet mooi. Ze wilden niet in een of andere slagersvitrine zitten, maar gewoon gezellig licht."

Ster advertentie
Ster advertentie