Binnenland
MAX

Huizen van hennep als bouwmateriaal? Dat is al geen toekomstmuziek meer

foto: Dunagro Hemp Groupfoto: Dunagro Hemp Group
  1. Nieuwschevron right
  2. Huizen van hennep als bouwmateriaal? Dat is al geen toekomstmuziek meer

Hennep en vlas zijn volgens een nieuw rapport kansrijk als bouwmaterialen voor huizen. Akkerbouwer en hennepverwerker Albert Dun is met zijn bedrijf al dertig jaar bezig met hennep als bouwmateriaal. Hij maakt er onder andere isolatiemateriaal en betonstenen van. En complete huizen, vertelt hij in Villa VdB: "Als woonminister De Jonge zegt dat hij uitkijkt dat de eerste hennephuizen over een aantal jaar van het land komen, dan is hij niet goed geïnformeerd. Want die staan er al."

Hennep en vlas kansrijk als bouwmateriaal

Om maar meteen duidelijk te zijn; het gaat niet om de hennep waar hasj of marihuana (cannabis) van gemaakt wordt. De planten worden gebruikt vanwege de vezels. "Dit is juist een marihuanabestrijder, want als je deze vezelhennep verbouwt kan er in een straal van twee kilometer geen marihuana verbouwd worden. Komt door de kans op kruisbestuiving, deze vezelsoort bevat nauwelijks THC (de werkzame stof in marihuana, red.). Als je dit oprookt, wordt je vooral misselijk", lacht Dun.

Vervanger

Dun zat eerst als akkerbouwer in de suikerbieten, aardappels en graan. Maar toen hij in aanraking kwam met hennep heeft hij goed naar de toekomstmogelijkheden gekeken. En daar brood in gezien. Zo maakt hij er isolatiemateriaal van. "Dat is ter vervanging van glaswol en steenwol. Die kosten CO2 om te maken, terwijl hennepvezel juist CO2 opslaat. Verder is het vergelijkbaar. Dus dit is een positief verhaal bij de bouwprojecten." En van de hennep maakt hij ook kalkhennep, ook hennepbetonblokken genoemd. Dat wordt na het mengen hard en er kan een volledige muur met een hoge isolatiewaarde van gemaakt worden, legt Dun uit.

Waarom dan niet gebruikt?

Toch wordt het nog niet breed in de bouw gebruikt. Hoe kan dat? Uit een enquête onder bouwers blijkt ook dat 1 op de 3 denkt dat vlas en hennep minder brandveilig zijn dan traditionele materialen. Daar is Dun het (uiteraard) niet mee eens; "Hennepbetonblokken zijn 100% brandvrij door de kalk die erin zit. En ook de isolatie van hennep kan nagenoeg brandvrij gemaakt worden, maar het moet dan wel behandeld zijn", legt hij uit.

En dat bouwers denken dat er meer risico is op rot, schimmel en vocht is? Dun: "Ook die angst is onterecht, behalve als je het verkeerd gebruikt. Zo mag je er bijvoorbeeld geen pur bij gebruiken. Dus je moet wel anders werken. Dat vergt wel een andere manier van denken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie