Binnenland
NOSNTR

Ouders willen loden leidingen in kinderdagverblijven verplicht laten vervangen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders willen loden leidingen in kinderdagverblijven verplicht laten vervangen

De ouderorganisatie BOinK wil dat gemeenten en GGD's de opdracht krijgen om alle kinderopvang in oude panden te controleren en eventuele loden leidingen te laten vervangen. Maar weinig organisaties in de kinderopvang zijn bezig met de vraag of het kraanwater bij hen uit loden leidingen komt, blijkt uit een enquête van de NOS.

Video niet beschikbaar

"Stel het desnoods verplicht. Er worden nu ernstige risico's genomen met jonge kinderen", zegt voorzitter Gjalt Jellesma in Nieuws en Co. BOinK schat dat 10 procent van de kinderdagverblijven in Nederland nog in oude panden zit van voor 1960. Het gaat dan om 1200 tot 1500 locaties, waar dagelijks duizenden kinderen worden opgevangen. In november adviseerde de Gezondheidsraad om kinderen onder de 7 jaar geen kraanwater meer te geven als een pand nog loden leidingen heeft.

De NOS deed onderzoek onder bijna tweeduizend kinderopvang-organisaties met gebouwen van vóór 1960, waar nog loden leidingen kunnen liggen. Water drinken uit loden leidingen is ongezond: bij kinderen tot zeven jaar kan het leiden tot hersenschade, en volwassenen kunnen er een verhoogde hartslag of nieraandoeningen van krijgen.

Het in kaart brengen van de locaties en het doen van een watertest hoeft niet lang te duren, denkt Jellesma. De kosten voor de controle moeten volgens hem voor rekening komen van het ministerie. Een eventuele aanpassing van de leidingen moet de eigenaar van het gebouw betalen.

De brancheorganisaties van kinderopvangorganisaties in Nederland ondersteunen de oproep om het kabinet de regie te laten nemen in een landelijke controle. Voor een verplichte vervanging van loden leidingen zijn ze niet. Wel adviseren ze hun leden om zekerheid te krijgen over de waterleidingen.

Ouders willen loden leidingen in kinderdagverblijven verplicht laten vervangen

Ster advertentie
Ster advertentie