Binnenland

GroenLinks wil dat Defensie onder verscherpt toezicht komt

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks wil dat Defensie onder verscherpt toezicht komt

GroenLinks wil dat het ministerie van Defensie onder verscherpt toezicht komt te staan van de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Diks dient een voorstel in omdat Defensie "na een jaar van veiligheidsincidenten, slechte zorg voor het personeel en geklungel in de bedrijfsvoering niet in staat is om de problemen op te lossen", zo zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze wil dat de Tweede Kamer staatssecretaris Visser gaat helpen om orde op zaken te stellen. "Onder elke tegel die afgelopen jaar bij Defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden. Ratten in de kantines, helmen van karton, gasmaskers met kankerverwekkend chroom-6, onbewoonbaar verklaarde barakken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ergste is dat in de bedrijfsvoering van Defensie niets is veranderd waaruit blijkt dat dit geklungel snel tot het verleden zal behoren."

Groeiende irritatie

Diks wil dat de Tweede Kamer daarom vaker wordt geïnformeerd en meer inzicht krijgt in de maatregelen en financiën, omdat dat "noodzakelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van onze mannen en vrouwen in uniform". Bovendien is het volgens haar nodig om de hele organisatie te verbeteren.

In de hele Tweede Kamer groeit de irritatie over de problemen bij Defensie. Vorige maand vielen zowel de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 als de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en SGP over Visser heen, toen ze besloot dat een groep van zo'n duizend militairen zelf extra speciale winterkleding moest kopen voor een oefening in Noorwegen. Uiteindelijk gebeurde dat trouwens niet: Defensie regelde de 'koudweerpakketten' toch zelf.

Vanaf 09:30 is verantwoordelijk minister Ank Bijleveld (CDA) van Defensie te gast in Spraakmakers.

Ster advertentie
Ster advertentie