Binnenland
KRO-NCRV

Marc van Ranst voorziet terugkeer mondkapjesplicht in Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst voorziet terugkeer mondkapjesplicht in Nederland

Niet alleen in Nederland, maar ook in België lopen de cijfers verder op. Vandaag komt daar het kernkabinet in een spoedzitting bijeen. Viroloog Marc van Ranst verwacht dat er weer strengere regels aankomen. “De bevolking vraagt om extra maatregelen”, zegt Van Ranst bij 1 op 1.

“We willen nu vroeger maatregelen nemen”, zo zegt de viroloog Marc van Ranst die eerder deze ochtend een vergadering had met de Nationale Veiligheidsraad, het Belgische crisisteam. De snel stijgende curve van besmettingen, zo'n ruim vierduizend per dag, vraagt om vernieuwde regels. Het effect hiervan zal over twee weken merkbaar zijn.

Het is een tegenstrijdige teneur dat mensen vragen om die extra maatregelen, maar mensen willen dat bijvoorbeeld de scholen openblijven, zegt de viroloog die ook verbonden is aan de KU Leuven en de belangrijkste adviseur van de Belgische regering is op het gebied van Covid-19. “Dat betekent waarschijnlijk binnen meer mondmaskers dragen, beter letten op de ventilatie en meer telewerken [thuiswerken]. Dat zijn maatregelen die wel ingrijpend zijn, maar niet ongelofelijk inhakken op het persoonlijke leven van mensen en de economie niet te veel zal schaden.”

Mondkapjes

Een van de verwachte verscherpte maatregelen zal waarschijnlijk zijn dat mondkapjes weer op meer plaatsen verplicht worden. In België gelden daarvoor al strengere regels dan in Nederland. Volgens de viroloog is het in binnenruimten een effectief middel gebleken om verspreiding te voorkomen. “Maar buiten heeft waarschijnlijk nooit veel zin gehad, behalve als je echt heel dicht op elkaar staat.”

In het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker zeker wel zinvol, aldus Van Ranst. “Misschien wel meer op bussen en trams dan op treinen.” In de binnenruimte is het volgens hem een te verdedigen maatregel die voor elk land dan ook een goed idee is.

In combinatie met het stoppen van de verspreiding van de druppeltjes via het mondkapje, is goede ventilatie essentieel. “Nederland heeft zijn eigen specialisten en zijn eigen OMT en excellente virologen, dus ik heb geen advies te geven. Jullie zoeken dat perfect zelf uit. Maar dit is wat wij in België gaan proberen te doen.”

Geen paniek

België heeft “best wel meer” coronagevallen dan Nederland, maar als je naar de curve van deze mogelijke vierde golf kijkt, is die vergelijkbaar. “Jullie zijn ook flink op weg om die hoge getallen van juni weer te gaan bereiken.” De cijfers stijgen wel minder snel dan afgelopen februari en maart - een meevaller door het vaccineren, maar ze gaan wel weer flink omhoog. “Dan gaat men gegarandeerd weer nadenken over nieuwe maatregelen, ook in Nederland.”

Het voordeel van ons land, is volgens Van Ranst dat wij toch nog redelijk wat maatregelen hebben gehouden. We moeten ook “niet in paniek schieten”, want de grote meerderheid van de bevolking is gevaccineerd. Maar, wacht niet te lang met nieuwe maatregelen en maak haast, zegt de Vlaamse viroloog. “Bij crisisbeheer is de timing van de maatregelen belangrijker, dan de maatregelen zelf.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie