Binnenland
KRO-NCRV

Dierenbescherming: asiel was nog nooit zo leeg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierenbescherming: asiel was nog nooit zo leeg

De dierenasiels zijn door corona leger dan ooit. Dat zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming in Spraakmakers. In 2020 zijn door de organisatie ruim 30 procent meer adopties volbracht.

Sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar, vinden zelfs dieren die normaal gesproken niet populair zijn, tóch een baasje. De Dierenbescherming heeft ongeveer dertig locaties verspreid over Nederland. Silos: "Normaal gesproken zitten er ongeveer drie keer zoveel dieren."

Via de website ikzoekbaas koppelt de Dierenbescherming honden, katten en andere huisdieren aan potentiële nieuwe baasjes. "Momenteel staan er nog zo’n 380 dieren op. Normaal is dat vier keer zoveel."

Vraag naar honden


Ook het Dierentehuis Lelystad heeft minder dieren sinds het begin van de coronacrisis, zegt manager Lesley van Alfen. Ze ziet dat het verloop van dieren groot is. "Vooral de vraag naar honden is groot. Er komt een beestje bij ons binnen en voor je het weet zijn we het diertje weer kwijt."

Quote

Weten mensen wat het betekent om voor een hond te zorgen?

Hoewel dit klinkt als positief nieuws, vindt Van Alfen het lastig om in te schatten of al deze nieuwe baasjes ook écht weten waar ze aan beginnen. "Weten mensen wat het betekent om voor een hond te zorgen als straks het normale leven weer begint?"

Dat is ook iets waar Rainne Steenbeek van asiel Crailo mee worstelt. Zij zag de aanvragen voor een dier in april vorig jaar explosief toenemen. "Mensen hadden de tijd en de ruimte om een huisdier te nemen." Hoewel er veel geschikte nieuwe baasjes zijn gevonden, waren er ook mensen die even tijdelijk een dier wilde om de coronatijd door te komen. "Die hebben we natuurlijk geen dier gegeven." Ook zag ze dat er er veel minder dieren zijn afgestaan.

Probleemgevallen

Bij Crailo vangen ze ook "honden met een rugzakje" op. Dit zijn honden waar een incident mee is geweest en die aan de dierenarts zijn gegeven om in te laten slapen. Crailo vangt deze honden vanuit heel Nederland op en geeft ze een training zodat ze weer terug in de maatschappij kunnen. Zelfs voor deze honden vindt ze tegenwoordig een nieuw thuis.

"Voor deze honden zoek je specifieke eigenaren en juist de mensen die hier geschikt voor zijn, hebben door de coronacrisis meer tijd." Dit zijn mensen die zich bewust zijn van de extra begeleiding die zulke honden nodig hebben. Doordat ze nu thuis werken hebben ze meer tijd om dit ook te bieden zodat het eerste probleemgedrag goed aangepakt is voordat ze straks meer gaan werken. "Dat is voor ons eigenlijk het positieve aan deze coronacrisis."

Verhalen van Spraakmakers: het fenomeen 'de coronahond' - deel 3

Voor Spraakmakers maakt verslaggever Marielle Beers een serie over het fenomeen 'corona-hond'. Beluister hier de andere reportages.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie