Binnenland
NOSNTR

Wat betekent het ruimere energieplafond voor onze portemonnee?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het ruimere energieplafond voor onze portemonnee?

Een ruimer prijsplafond voor de energierekening moet Nederlanders de komende winter doorhelpen. Wat betekent dit voor Nederlanders?

Wat betekent het energieprijsplafond voor onze portemonnee?

"Mensen die tot het gemiddelde energieverbruik zitten, gaan het meeste merken", vertel energie-expert bij Milieu Centraal Puk van Meegeren in Nieuws en Co. "Die gaan er ongeveer 200 euro per maand op vooruit. Hun maximale energierekening wordt 230 euro per maand. Daarmee hebben ze de zekerheid wat ze moeten betalen per maand."

Maatregelen

"Zonder deze maatregelen zou een gemiddeld verbruik huishouden 430 euro per maand betalen, dat is nu 230 euro. Dat scheelt wel echt zo’n 200 euro per maand. Dat is fors."

Het ruimere plafond is er gekomen nadat er veel kritiek was gekomen op het eerste plan. Er zou te weinig gekeken zijn naar huishoudens met warmtepompen. "Huishoudens met hybride warmtepompen gaan ongeveer evenveel besparen als ze anders hadden bespaard als de prijzen normale proporties hadden gehad. Daar pakt het gunstig voor uit. Mensen met een volledige warmtepomp hebben geen voordeel van de veranderingen. Die verliezen eigenlijk hun besparing komend jaar. Dat is een zure appel. Het geldt overigens niet voor mensen die zonnepanelen hebben met warmtepompen of die een vast contract hebben met gunstige stroomprijzen."

Stimulering

De angst van sommige critici is dat mensen niet meer willen investeren in het verduurzamen van hun huis door bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. "Wat Jetten iets minder benadrukte, is dat ook de prijzen tot aan het prijzenplafond in vergelijking met anderhalf jaar geleden echt hoog zijn. Dubbel zo hoog, dus zelfs als je bescherming hebt van het prijzenplafond om je energierekening laag te houden, blijft het besparen belangrijk. Dan zet ook een hybride warmtepomp een stap vooruit"

"De volledige warmtepomp zal het komende jaar niet echt veel besparing opleveren, maar uiteindelijk zet je dat soort stappen wel voor de langere termijn. Ons advies is: stop je denken niet. De toekomst is zonder aardgas en volledig elektrisch."

NC energie rekening

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie