Binnenland
NOSNTR

Leden LTO verdeeld over advies Remkes over 'piekbelasters'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leden LTO verdeeld over advies Remkes over 'piekbelasters'

Stikstofbemiddelaar Remkes krijgt maar een nipte voldoende van de achterban van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Een 6-min is het geworden, voor zijn inhoudelijke voorstellen in het stikstofdebat. Vorige week waren de reacties voorzichtig optimistisch over Remkes werk, van zowel de natuurorganisaties als de boeren. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vertelt over de enquête in Nieuws en Co.

Optimistisch

Over het algemeen was de stemming optimistisch, zegt Van der Tak. Volgens hem geeft zijn achterban dit cijfer niet per se voor het advies van Remkes, maar speelt het beleid van de afgelopen jaren ook een belangrijke rol. "De adviezen worden goed geduid. Maar wel met een andere context. Die context is wel: zeven jaar zwalkend beleid van de overheid, met name de laatste drie jaar."

Ook de laatste boeren protesten hebben een stempel gedrukt op de cijfers. "We komen dus uit een moeilijke periode met, in feite een boeren opstand. Met omgekeerde vlaggen en boeren zakdoeken. In die context hebben onze leden het kabinet eerder een 2 gegeven. Dus in die zin komt Remkes er met een 6- goed vanaf."

Vrijwilligheid

Binnen de achterban zijn er zowel tevreden boeren als ontevreden boeren, zegt van der Tak. "Er is één vraag waarbij de antwoorden heel erg uit elkaar liggen, dat is de vraag over de piekbelasters. Binnen één jaar moeten daar de stikstofproblemen opgelost zijn. Remkes legt dat veel genuanceerder uit, maar zo voelt dat voor een boer wel. Dat betekent dat je binnen een jaar ofwel vrijwillig weg moet, maar ook kunt overgaan tot het emissie-reduceren."

Van der Tak benadrukt dat het voor de leden van belang is dat het kabinet de boeren vertrouwen biedt, na het advies van Remkes. "Het gaat erom dat het kabinet beleid maakt met draagvlak onder de boeren waarbij vrijwilligheid in plaats van onteigening voorop staat."

Beluister het volledige gesprek met Van der Tak in Nieuws en Co hier.

Enquête onder leden LTO over bemiddelaar Remkes

Ster advertentie
Ster advertentie