Binnenland
KRO-NCRV

Gemengde reacties op rapport Remkes: 'Veel onduidelijkheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemengde reacties op rapport Remkes: 'Veel onduidelijkheid'

Johan Remkes presenteerde gisterenmiddag dan eindelijk zijn bevindingen over de stikstofcrisis, waarmee hij de impasse moest zien te doorbreken. Hij was zeer kritisch op het kabinet maar had ook een stevige boodschap voor de boeren: zo'n 500 á 600 piekbelasters moeten binnen een jaar stoppen zodat de rest van het land verder kan. Ondanks de harde boodschap reageren politiek, natuurorganisaties en de agrarische sector allen overwegend positief op het advies van Remkes.

In Stand.nl horen we van luisteraars, experts en onze gasten in de studio vooral dat er nog steeds niet genoeg duidelijkheid is. "Aan de ene kant ben je echt wel onder de indruk dat hij iedereen aan tafel heeft gekregen en aan de tafel heeft gehouden", vindt Emile Roemer, commissaris van de Koning in Limburg. "Hij heeft ook heel erg duidelijk wat de opgave voor het kabinet en voor de organisaties is. Maar hoe dan? Dit is een advies, het kabinet moet nu snel duidelijkheid verschaffen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbel gevoel

Melkkoeienhouder Eduard Wullink heeft er een dubbel gevoel over. "Ik verbaas me eerlijk gezegd over het positieve gevoel dat er uit de agrarische sector kwam over dit rapport", zegt hij. "Als je het puur sec bekijkt, is het precies hetzelfde beleid als wat er lag, alleen nog met een versnelling in het eerste jaar. Eigenlijk is het er niet beter op geworden."

'Hulp uit Europa is nodig'

Eén van de aanbevelingen van Remkes is het sluiten van 500 tot 600 van de grootste uitstoters binnen een jaar. Is dat realistisch? Volgens VVD-Kamerlid Thom van Campen ligt dat aan de regeling voor deze boeren. "Remkes zegt ook: 'ja, dan moet je dus echt een regeling inrichten waarvan boeren weten dat de volgende niet nog beter wordt'. Ik begrijp dat de ondernemers dan zeggen: 'dan wachten we wel'."

Het VVD-Kamerlid zegt dat hulp uit Europa nodig is. "Tot dusver zeggen ze bij alle regelingen: 'alles is staatssteun'. Maar we willen hier met elkaar uitkomen, laten we dan samen de schouders eronder zetten."

Mediaforum over het mediacircus rond het rapport

Laurens Boven (politiek journalist) was aanwezig bij die presentatie en zag naast journalisten ook opvallend veel politici in de zaal. Het kwam ook door die setting dat interviews en informele gesprekken door elkaar liepen, zegt hij. We hebben het ook over de afstand tussen Randstedelijke praatprogramma’s en de regio, met Sandrine Hadderingh (hoofdredacteur van Omroep Gelderland) en Emile Roemer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie