Binnenland
AVROTROS

Sybrand Buma en Khadija Arib over het afgelopen Kamerjaar

foto: CDA/PvdAfoto: CDA/PvdA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sybrand Buma en Khadija Arib over het afgelopen Kamerjaar

De Tweede Kamer is sinds gisteren met kerstreces en keert in het nieuwe jaar, op 16 januari weer terug. Met de 'vakantie' één dag op weg zijn Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA, en kamervoorzitter Khadija Arib te gast in het Politiek Café van Radio EenVandaag. Hoe hebben zij het afgelopen jaar ervaren?

Naast de verkiezingen en de lange formatie was het afgelopen jaar voor Buma vooral een jaar dat nog steeds in het teken stond van terreur. "Je raakt er aan gewend, maar was er weer veel dreiging van aanslagen is in de wereld en in Europa. Het is toch weer iets dat ons bezig houdt," aldus Buma. "We moeten daar ook echt een antwoord op gaan vinden."

Brexit

Voor het komende jaar vraagt de CDA-leider zich vooral af wat de aankomende Brexit gaat brengen. "We moeten vooral afwachten wat het voor Nederland in de toekomst gaat betekenen. Over een jaar en een paar maanden is het al zover. We moeten weten of onze handel doorgaat zoals het altijd ging. Ik vermoed dat dat ons volgend jaar meer gaat bezig houden dan we beseffen.”

Khadija Arib zag dit jaar een groot deel van de Kamer vertrekken, en een nieuwe lichting instromen. "Het is jammer dat dan een deel van het collectief geheugen uit de Kamer verdwijnt," zegt de Kamervoorzitter. Dat zorgt soms voor situaties die voorkomen hadden kunnen worden. "Zo komen er soms moties voorbij die ik al drie keer eerder gezien heb.”

Telefoons

In haar afsluitende speech na het laatste debat voor het reces kaartte Arib het telefoongebruik van Kamerleden aan. Dat zou soms voor vervelende situaties zorgen. "Je kan alles terug zien op Politiek 24 of op de site van de Kamer. Dan krijg je over de telefoons bijna dagelijks mails van burgers."

Ondanks dat bleef er volgens de voorzitter nog genoeg inhoud over in de Kamer, en waren er zeker mooie momenten. "We hadden een waardig debat over voltooid leven. Elke partij heeft zijn positie daarin gemarkeerd met respect. Die mooie debatten zijn er gelukkig ook."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie