Naar homepage
Binnenland

Nabestaanden dodelijk ongeluk: 'Houd je telefoon na een ongeval in je broekzak'
AVROTROS

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden dodelijk ongeluk: 'Houd je telefoon na een ongeval in je broekzak'

Een kettingbotsing maakte een einde aan het leven van de vrouw van Willy en de moeder van Rick, Stefan en Esther. Niet via de politie, maar via beelden in de media moesten man en kinderen van Tineke de Groot vernemen dat ze was overleden. Omstanders pakten hun telefoon en maakten beelden van het ongeluk. De beelden bereikten de familie voordat de politie het nieuws kon brengen. Willy en Esther roepen in Stax&Toine op niet te filmen bij een ongeluk, maar juist te helpen.

"Ik had niet in de gaten dat het zo mistig was die avond", blikt Willy terug. "Ze is verpleegkundige en had oproepdienst die avond in Friesland. Tineke heeft nog nooit een telefoontje van mij genegeerd maar ik werd niet meer teruggebeld." Dochter Esther was die avond thuis in Groningen. "Op een gegeven moment kreeg ik een bericht via WhatsApp met de video van het ongeluk. Later belde mijn broer dat ze onze moeder niet meer konden bereiken."

Politie veel later

Het ongeluk vond plaats rond 18:45 uur en binnen 40 minuten na het ongeval stonden de beelden online. Op deze video was de auto van Tineke duidelijk te zien, ook met het geblurde kenteken.

"Omdat ze als enige die avond in Friesland en de Noordoostpolder moest werken was het direct helder dat ze erbij betrokken was. Deze periode tussen het zien van het filmpje tot de politie voor de deur stond was een hel", vertelt Willy. "Ik was met de vaste telefoon in de ene hand en mijn mobiele telefoon in de andere aan het wachten op de politie. Ik heb talloze keren de politie gebeld, die konden niets zeggen. Vijf uur later, rond 23:30 stond de politie voor de deur."

Een jaar na het ongeluk maken Willy en Esther een statement. "We willen niet de jacht openen op de maker van het filmpje, ik zou liever een gesprek met die gene aan willen gaan. Het is belangrijk om mensen bewust te maken welk effect deze filmpjes hebben op de nabestaanden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie