Binnenland

Ferry Weertman wint goud

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Ferry Weertman wint goud

Ferry Weertman heeft op de olympische 10 kilometer op open water in extremis het goud veroverd. In een ultieme sprint versloeg hij de Griek Gianniotis.

Jarrod Poort gaf kleur aan de race door de baai van de Copacabana.De Australiƫr ging er meteen van door en verdedigde lang een voorsprong van een minuut."Een kamikaze-actie",oordeelde Australisch bondscoach Jacco Verhaeren. Poort werd ingerekend op 1400 meter van de finish door Weertman,die zich lang in de middenmoot had schuilgehouden.Met lange slagen sloeg hij een gaatje.

In de laatste kilometer voegde wereldkampioen Wilimovsky (VS) zich bij Weertman,net als Mellouili (Tun) en Burnell (GB). Aan de definitieve eindsprint deed ook de ervaren Griek Gianniotis (Gri) mee. In een bloedstollende eindsprint raceten zes zwemmers zij aan zij op de finishfuik af.De Griek kreeg nog een gaatje,maar Weertman haalde hem bij.

Het duurde lang voor 'Very Ferry Fast' het goede nieuws hoorde. De Griek zwom met zijn transponder eerder onder het finishbord door, Weertman tikte echter eerder aan. De jury had het druk met tal van finishfoto's.

Ster advertentie
Ster advertentie