Binnenland
MAX

'Kinderen steeds brutaler' ziet onderwijsspecialist, maar waar ligt dat aan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kinderen steeds brutaler' ziet onderwijsspecialist, maar waar ligt dat aan?

Het viel onderwijsspecialist en juf Sophie van der Waard al een tijdje op; sinds de coronapandemie lijken de kinderen brutaler geworden te zijn. Ze besloot er eens verder in te duiken en uit te zoeken hoe dat kan. In Villa VdB legt ze uit waar die brutaliteit vandaan komt en wat er (misschien) aan gedaan kan worden.

Onlangs maakte Van der Waard het nog mee; een jongetje die de les uitgestuurd was nadat 'ie brutaal tegen een klasgenootje was geweest en daarna een grote mond tegen de juf had. Toen ze hem na schooltijd nog even aansprak, brak haar klomp. Want ze kreeg van het jongetje te horen dat zij brutaal naar hem was geweest. "En dat accepteer ik niet", vertelde het jochie haar daarna bloedserieus.

Corona

En dat vindt Van der Waard typisch voor deze tijd: "Kinderen gaan echt anders om met autoriteit en gezag. Het gevoel voor verhoudingen zijn ze wat meer kwijt." Hoe dat kan? Corona. Van der Waard: "Het zijn echt de postcorona-effecten. De kinderen hebben een paar jaar te weinig pedagogische begeleiding gekregen en te weinig grenzen gekregen. Daardoor zijn ze een beetje losgeslagen."

Opvoeders

En dat ligt niet alleen maar aan de ouders, stelt ze: "Kinderen zaten thuis, maar zagen ook geen voetbaltrainers of leraren. Ik denk dat het gebrek aan opvoeders deze generatie een beetje nekt. Kinderen die de boel in de les verstoren krijgen we nu moeilijk gecorrigeerd." Toch ziet ze ook dat ouders snel in de pen kruipen als hun kinderen niet hun zin krijgen. Dus ook daar moet wat meer bewustwording komen, vindt ze.

Oplossing

Maar hoe is het op te lossen? Misschien kan het leger wel helpen, zegt Van der Waard met een knipoog. "Ik zat gisteren een film te kijken over het leger. Misschien kunnen er wat kampen voor groep-8 komen, georganiseerd door het leger. Een soort Kamp van Koningsbrugge, allemaal weer even strak in het gareel komen voordat ze naar middelbare school gaan," lacht ze. Maar er zit een serieuze ondertoon in, zegt ze: "Een maatschappelijke diensttijd waar wat meer hele duidelijke hiƫrarchische regels gelden, zou voor veel kinderen heel welkom zijn."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie