Binnenland
NOS

MBO-docent over radicalisering: 'Je moet die ui pellen, terug naar de kern en daarna disciplineren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MBO-docent over radicalisering: 'Je moet die ui pellen, terug naar de kern en daarna disciplineren'

Een Rotterdamse docent moest van de week onderduiken nadat hij werd bedreigd vanwege een spotprent. Ook MBO-docent Karim Amghar komt regelmatig in aanraking met leerlingen die dreigen te radicaliseren. "In het onderwijs hebben we de unieke kans om leerlingen terug te halen." In Met het Oog op Morgen vertelt hij hoe hij dat doet.

"Het probleem in Rotterdam kun je niet los zien van de samenleving", zegt Amghar. "Hoe meer een samenleving polariseert, hoe minder feiten een rol gaan spelen. En dat versterkt elkaar alleen maar verder." Daarom pleit hij voor meer aandacht voor personen die dreigen te radicaliseren. Zowel in het onderwijs als daarbuiten.

"Vooral in het onderwijs: leerlingen zitten zoveel uur bij elkaar, dat ze een soort mini-samenleving vormen. We moeten niet onderschatten hoe belangrijk een docent daarin kan zijn." Ook in zijn eigen klassen ziet hij dat terug. "Als ze horen van hun peers: dit kan niet. Dan zijn ze in een open gesprek echt te deradicaliseren."

Ruimte voor een gesprek

Wat voor de docent belangrijk is, is ruimte creëren voor een gesprek. "Je moet zien dat het er is en dan zorgen dat het gesprek aangegaan wordt. Daarin kun je langzaam de ui gaan pellen, laag voor laag, totdat je de werkelijke reden van het radicaliseren ontdekt. Dan zit je bij de kern, wat vaak neerkomt op een gevoel niet gehoord te worden of bijvoorbeeld gediscrimineerd worden."

Als dat eenmaal gelukt is, is het tijd om in te grijpen. "Zo'n leerling haal je langzaam terug, maar als hij er eenmaal weer is, dan moet je duidelijk aangeven: luister, wat je zei, dat kan echt niet in Nederland. Of het nu gaat om islamitisch jihadisme of rechts-extremisme. Alleen zit daarvoor wel een belangrijke stap: luisteren."

In de wijk

Radicalisering en polarisatie aanpakken gaat breder dan alleen het onderwijs. "Onderschat ook de rol van goede buren en een goede wijkagent niet. Dat kan echt het verschil maken."

Zelf heeft Amghar goede herinnering aan de inmiddels overleden wijkagent Hans. "Als je van plan was iets fout te doen, dacht je echt aan hem terug. Hij zou je niet veroordelen, maar wel zeggen: zo ben jij niet, wat speelt er echt? Dat nam je mee in je beslissingen."

OOG MBO Polarisatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie