Binnenland
MAX

Vakantie? Blijf lekker thuis!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie? Blijf lekker thuis!

Vanaf 15 juni mogen we weer op vakantie naar het buitenland, maar waarom zouden we? Om op zoek te gaan naar jezelf hoef je echt niet naar Bali te vliegen, dat kun je ook gewoon thuis, vindt freelance journalist en thuisblijver Frans van Deijl. In Nieuwsweekend pleit hij voor de zogenoemde ‘staycation’.

Op vakantie? Echt niet nodig!

Staycation is een term die uit Amerika is over komen waaien en betekent letterlijk ‘je vakantie thuis vieren’. Journalist Frans van Deijl gaat al jaren het liefst zo min mogelijk weg, al heeft hij wel een compromis moeten sluiten met zijn familie. “Ik wil maximaal één week naar het buitenland en we gaan niet buiten Europa op vakantie,” zegt de thuisblijver in Nieuwsweekend.

Vakantiehaat

In 2012 schreef hij het artikel Het grote zomertaboe: vakantiehaat voor HP/De Tijd en daar kreeg hij destijds veel kritiek op. Maar steeds vaker hoort hij van anderen dat ze het met hem eens zijn, want waarom zou je op vakantie gaan? En als je zo graag op vakantie wil, waarom dan helemaal naar het buitenland gaan?

Kuddegedrag

Van Deijl denkt ook niet dat andere mensen écht naar het buitenland willen. “Als ik om drie uur ‘s nachts op het vliegveld sta voor een vlucht van half zeven naar weet ik veel waar, dan zie ik weinig ontspanning bij mijn mede-reizigers. Er is altijd gedoe over paspoorten, dreinende kinderen, ik weet niet of mensen daar nou echt behoefte aan hebben.” Van Deijl denkt dat mensen het vooral doen omdat anderen ook op vakantie gaan.

De notoire thuisblijver denkt dat we van deze tijd kunnen leren “Neem nou eens de moeite om gewoon twee weken lekker thuis te blijven en kijk om je heen! Ook al zit je op een flat drie hoog achter. Het is jammer dat mensen daar de tijd niet voor nemen.”

Op vakantie? Echt niet nodig!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie