Binnenland
NOS

'Zorg van dieren in dierentuinen in gevaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg van dieren in dierentuinen in gevaar'

Dierentuinen in Nederland worden door de uitbraak van het coronavirus hard getroffen. Vanwege de maatregelen zijn alle dierentuinen op dit moment gesloten, maar de kosten voor het verzorgen van dieren blijven doorgaan. Belangenvereniging Dier en Park zegt dat verschillende regionale dierentuinen hun zorgen bij hen uitten: door de kosten kunnen zij de goede zorg voor dieren niet lang meer waarborgen.

Dier en Park heeft daarom zelf een noodfonds opgericht en gebruikt de bestaande financiƫle reserves om leden te ondersteunen. Maar, zegt Theo Meeks, dat is niet genoeg. "We kunnen spreken van een druppel op de gloeiende plaat als inkomsten langdurig uitblijven."

Dierentuinen in Nederland: gesloten deuren, hoge kosten

Een van de parken die het zwaar heeft is De Oliemeulen in Brabant. In het NOS Radio 1 Journaal zeggen zij dat ze het nu tot en met mei zullen redden, maar dat ze zonder aanvullende hulp daarna het echt zwaar gaan krijgen.

Veel van de bestaande noodregelingen van de overheid om bedrijven te helpen zijn gericht op het behoud van banen, maar in het geval van de dierentuinen is het met name de zorg voor de dieren die de kosten opdrijft. En daar is nog geen fonds voor. De belangenvereniging doet daarom een oproep aan de overheid om extra steun te geven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie