Binnenland

Podcast #DeDag: Nederland heeft eerste vrouwelijke dirigent, en er gaan er nog veel volgen

NOS
foto: NOS/ CHRIS CHRISTODOULOUfoto: NOS/ CHRIS CHRISTODOULOU
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Nederland heeft eerste vrouwelijke dirigent, en er gaan er nog veel volgen

Voor het eerst krijgt een Nederlands toporkest een vrouwelijke chef-dirigent. De Amerikaanse Karina Canellakis neemt vanaf september 2019 het stokje over bij het Radio Filharmonisch Orkest. Roland Kieft, directeur van het orkest, legt uit wat haar zo goed maakt. "Ze werkt hard aan details maar op het moment dat het kunst moet worden, kan ze dat ook loslaten."

Hij vervolgt: "Er ontstaat dan een orkaan aan geluid. Het publiek voelt dat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De internationale muziekwereld telt momenteel weinig vrouwelijke dirigenten bij toporkesten, maar volgens Kieft komt daar snel verandering in. "De klassieke muziekwereld is aan het vervrouwelijken. We gaan het echt nog meemaken dat de man-vrouwverhouding onder dirigenten 50-50 wordt."

President Trump bereikt volgens historicus Jafari Peyman met zijn besluit om de Iran-deal af te blazen niet zijn beoogde doel. "Het werkt alleen maar averechts. Hardliners uit Iran komen juist steviger in het zadel", zegt hij in De Dag. En we praten met Evert de Graaf van de Veiligheidsregio Utrecht. Hij heeft 23 rampscenario's in kaart gebracht met Lego.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie