Binnenland
NOS

Code oranje overal ingetrokken, gevolgen storm lijken mee te vallen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Code oranje overal ingetrokken, gevolgen storm lijken mee te vallen

In het hele land is code oranje ingetrokken. Dat gebeurde kort voor middernacht. In de uren erna waren er in het noorden nog wel zware windstoten, maar in de loop van de nacht ging de wind liggen.

De gevolgen van de storm lijken mee te vallen. De zwaarste windstoot, met 102 kilometer per uur, werd gemeten op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Eerder zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke al dat de storm minder heftig was dan werd verwacht.

Op sommige plekken was wel sprake van wateroverlast, waren bomen omgewaaid of takken op de weg beland. Schiphol schrapte ruim negentig vluchten omdat er maar één start- en landingsbaan gebruikt kon worden in plaats van twee. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelde verslaggever Marc Hamer rond 23.15 uur dat het op Texel betrekkelijk rustig was gebleven. "Ik heb het gevoel dat de wind al een beetje is gaan liggen. Het is droog en ik zie zelfs sterren."

"Wij zijn dit wel gewend hier op Texel"

Maar eventjes later stak de wind toch wel weer op, vertelt de verslaggever de volgende dag in het NOS Radio 1 Journaal. Hij maakte een ronde over de camping en zag tentjes heen en weer gaan. Hij hoorde dat het tentje van twee meiden die rond 3.00 uur uit de kroeg kwamen was weggewaaid. Die dames zijn toen veilig ondergebracht in andere tenten.

Vandaag zijn er her en der buien, met later in de middag mogelijk onweer. Ook kan het vooral aan de kust flink gaan waaien, met windstoten tot 75 kilometer per uur. Het wordt gemiddeld zo'n 20 graden.
Ster advertentie
Ster advertentie