Binnenland

Partijen op Groenland eensgezind: wij willen onafhankelijkheid van Denemarken

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Partijen op Groenland eensgezind: wij willen onafhankelijkheid van Denemarken

Vandaag mogen de inwoners van Groenland naar de stembus. Waar normaal verkiezingen bij uitstek het moment zijn voor politieke partijen om elkaar de tent uit te vechten, zijn in het Arctische land de politici het over één thema met elkaar eens: onafhankelijkheid van Denemarken. De vraag is niet of, maar wanneer het land een zelfstandige staat zal worden.

De droom van een eigen land zal alleen niet snel geregeld zijn, verwacht Scandinavië-correspondent Rolien Créton. Daarvoor is de afhankelijk van Denemarken te groot.

Kopenhagen betaalt jaarlijks een half miljard aan Groenland, goed voor de helft van de staatskas. "Het is immers een moeilijk bewoonbaar land. 80 procent van het land bestaat uit ijskappen en gletsjers", vertelde Créton in het NOS Radio 1 Journaal. Met 56.000 inwoners is het zo bevolkt als de gemeente Zeist, terwijl het 45.000 keer zo groot is.

"Kortom: het leven is er een uitdaging, dus geldondersteuning is hard nodig."

Genoeg hobbels

De correspondent ziet een aantal belangrijke hobbels die genomen moeten worden, voordat Groenland klaar is voor onafhankelijkheid. "De kwaliteit van het onderwijs is bijvoorbeeld ronduit slecht: voor 6 op de 10 inwoners is de basisschool de hoogst genoten opleiding."

Quote

China heeft wel interesse getoond in Groenland

Correspondent Rolien Créton

Daarnaast heeft de infrastructuur tussen steden een flinke opknapbeurt nodig. En dan niet de wegen, want die zijn niet mogelijk door het landschap, maar de vliegvelden. De landingsbanen moeten ook langer worden, zodat meer toerisme en visexport mogelijk wordt. "China heeft hier wel interesse in getoond, maar daar worden de Denen onrustig van", aldus Créton.

Het probleem is dus niet de onafhankelijkheid van Denemarken, maar de groeiende afhankelijkheid van China, schrijft Lisbeth Kirk van nieuwssite EUobserver. Dit zou ook de Amerikanen tegen het hoofd stoten, die op het eiland een militaire luchtbasis hebben.

Tot slot kampt het land met relatief veel alcoholisme, kindermisbruik en een hoog zelfmoordpercentage.

Op ten duur onvermijdelijk

Denemarken voelt wel enige verbondenheid met de Groenlanders, volgens Créton. "Hoewel het ver weg ligt, de Denen geen woord Groenlands begrijpen en in het journaal de vlag nog wel eens wordt verward met die van Japan. Eigenlijk zijn ze vooral bang invloed te verliezen in het Arctisch gebied."

Onafhankelijkheid lijkt op den duur onvermijdelijk, maar in Kopenhagen wordt gehoopt dat het nog lang zal duren.

Ster advertentie
Ster advertentie