Binnenland

Italië wil 'Nederlands' reddingsschip in beslag nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italië wil 'Nederlands' reddingsschip in beslag nemen

[NOS] Italië is van plan een schip van een Duitse hulporganisatie in beslag te nemen voor onderzoek. De regering wil weten of de Lifeline onder Nederlandse vlag vaart of niet.

De Lifeline pikte gisterochtend 226 migranten op die in boten probeerden vanuit Libië de Middellandse Zee over te steken. Italië zei onmiddellijk het schip niet te willen ontvangen, en raadde aan door te varen naar bijvoorbeeld Nederland.

De Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU zei daarop dat de Lifeline niet in Nederland geregistreerd staat. Nederland kan het schip geen instructies geven, omdat het eigendom is van een Duitse ngo.

Lifeline, de gelijknamige ngo, betwist die lezing en plaatste een document op Twitter dat moet bewijzen dat het schip wel onder Nederlandse vlag vaart. Italië wil die claim verder onderzoeken en legt daarom beslag op het schip.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat er met de opvarenden van de Lifeline gebeurt als het schip in een Italiaanse haven afmeert, is niet duidelijk. Minister Toninelli van Verkeer zei dat Italië uit menselijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel de migranten op het schip van de kustwacht zal overzetten, maar wil dat ze uiteindelijk naar Malta of Libië gaan.

Italië neemt het Lifeline kwalijk dat het een reddingsoperatie begon terwijl schepen van de Libische kustwacht onderweg waren. Lifeline betoogt dat dat te lang zou hebben geduurd. Het zou bovendien te gevaarlijk zijn om de opvarenden terug te sturen naar Libië, waar ze kunnen worden uitgebuit.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er de afgelopen dagen zeker 220 mensen verdronken voor de Libische kust. Drie bootjes met tientallen mensen zonken, het merendeel van de opvarenden verdronk.

Ster advertentie
Ster advertentie