Hoe nuttig is een enorm zeereservaat?
- Nieuws
- Hoe nuttig is een enorm zeereservaat?
De Rosszee bij Antarctica is onlangs uitgeroepen tot beschermd gebied. Hiermee is het grootste zeereservaat ter wereld een feit. In het gebied ter grootte van 1,5 miljoen vierkante kilometer mag de komende 35 jaar niet meer op commerciële basis worden gevist.
Beschermd ecosysteem
In de volksmond wordt deze afspraak het Krill Verdrag genoemd. Het is een uniek akkoord. Voor het eerst zijn niet alleen individuele soorten extra beschermd, zoals hier krill en heek, maar een heel ecosysteem.
Eerste stap
De Nederlandse onderzoeker Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research is betrokken bij de vergadering waarin besloten is tot het Krill akkoord, officieel 'the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources’. In het radioprogramma Vroege Vogels geeft Andries uitleg hoe het akkoord tot stand is gekomen en hoe de natuur hiervan profiteert:
Volgens Van Franeker is de beschermde status van de Rosszee een eerste stap. Er wordt ook hard gewerkt aan voorstellen voor andere gebieden, waaronder de Weddellzee, bij Antarctica.
De Rosszee ligt ten zuiden van Nieuw Zeeland en is net zo groot als Frankrijk, Duitsland en Spanje samen. Het zuidelijke deel wordt bedekt door het Ross-ijsplateau. Het is een gebied waar meer dan 10.000 diersoorten voorkomen, zoals miljoenen stormvogels, Antarctische dwergvinvissen, orka's en zeehonden. Maar ook de keizerspinguin en de adéliepinguin, de enige twee pinguïnsoorten die op de Zuidpool leven.
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.