Binnenland

Het einde van Rutte is in zicht: 'We gaan naar een nieuwe fase'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het einde van Rutte is in zicht: 'We gaan naar een nieuwe fase'

"Het einde van een groot politicus is in zicht", zegt parlementair journalist Leonard Ornstein bij Spraakmakers. Hij denkt dat Nederland toe is aan nieuw leiderschap. "We gaan naar een nieuwe fase."

Na de coronapandemie gaat ons leven er op alle fronten er anders uitzien, denkt Ornstein die een lange staat van dienst heeft als parlementair journalist bij ondermeer de VPRO. Daarbij hebben we volgens hem een premier nodig met strategie, visie en een andere kijk op zaken. "Vanaf de toeslagenaffaire zag je een soort betonrot intreden in het hele proces. Nederland is echt toe aan iets nieuws."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Premier als interimmanager

Ornstein denkt dat Rutte nog even aanblijft als premier omdat het land anders onbestuurbaar is. "Ik denk dat hij nog even premier is als een soort interimmanager. Daar is politiek behoefte aan omdat er anders een machtsvacuüm ontstaat."

Dat is volgens hem ook de insteek van de motie van afkeuring van Kaag en Hoekstra geweest. "Zij zijn hier alleen maar mee akkoord gegaan op basis dat ze het land bestuurbaar willen houden."

Toekomst Rutte

Ook is Ruttes partij, de VVD, nog steeds de grootste en is dat nieuwe leiderschap binnen die partij nog niet zichtbaar. "Hij is nog niet uitgespeeld. Hij zal nog even premier zijn – misschien een half jaar – en misschien dat hij dan een stapje terug doet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie