Binnenland

Kim van Kooten over haar 2016 in Nooit Meer Slapen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim van Kooten over haar 2016 in Nooit Meer Slapen

[VPRO] In de laatste week van december wordt in Nooit Meer Slapen gesproken met gasten voor wie 2016 extra bijzonder jaar is geweest. Vanavond is actrice en schrijfster Kim van Kooten te gast. Hoe kijkt zij terug op afgelopen jaar?

Kim van Kooten kennen we uit films als Zusje, Phileine zegt sorry en Het diner. Maar dat ze niet alleen kan acteren, bleek wel bij het verschijnen van haar debuutroman Lieveling aan het einde van 2015. Het verhaal over een langdurig misbruikt meisje sloeg in als een bom en werd genomineerd voor prestigieuze prijzen als de Libris Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs. Maar in 2016 kreeg Kim niet alleen sterren voor haar debuut, maar als stuurvrouw Brechtje manoeuvreerde ze haar ruimteschip ook tussen de sterren in de hitserie Missie Aarde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lieveling

Het is tekenend voor Van Kooten dat ze een zo zwaar onderwerp als misbruik op een luchtige toon aangaat in haar boek Lieveling. Word je grappiger en laconieker als je vader Kees van Kooten is? Misschien. Wat in ieder geval zeker is, is dat Kim van Kooten altijd al bijzondere verhalen en talentvolle mensen naar zich toe trok. Ze speelde in Zusje van Robert Jan Westdijk, maakte Jezus is een Palestijn met haar toenmalige vriend Hans Teeuwen en schreef het scenario voor Theo van Goghs film Blind Date. En dan schreef ze ook nog eens de scenario’s voor de hits Alles is liefde en Alles is familie.
Hoe was haar jaar? Wat gaat ze doen? Volgen er meer romans? En hoe houden we in het aanzicht van vermoede of verwachte rampen de toon luchtig? Ester Naomi Perquin spreekt Kim van Kooten na middernacht in Nooit Meer Slapen.
Ster advertentie
Ster advertentie