Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Werknemers creatiever en productiever in kantoor vol planten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Werknemers creatiever en productiever in kantoor vol planten'

Wie af en toe een frisse neus haalt tijdens kantooruren, merkt er vast de effecten van: je kunt er weer even tegenaan. Maar geldt hetzelfde ook als je de natuur naar binnen haalt? In het AD van maandagochtend stond de volgende uitspraak over de ‘groene oerkracht’. "In een kantoor vol planten zijn werknemers productiever en creatiever." Martijn Rosdorff checkt of deze uitspraak klopt.

Glas en beton

Volgens Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde aan de Universiteit van Leuven, merken we op twee manieren de positieve effecten van planten op het kantoor. “We voelen ons gewoon beter in een natuurlijke omgeving, dan tussen glas en beton.” Het kijken naar planten heeft dus al effect.

Er is nog een andere factor die volgens Godderis meespeelt. Planten helpen bij de regulering van het binnenklimaat bij kantoren. “Uit onderzoek blijkt dat dat er voor zorgt dat werknemers 44% minder tikfouten maken en ook 150% meer tikken dan anders.”

Zes planten

Plantenspecialist Geert Maas is het eens met Godderis. Hij weet welke plantsoorten het meeste geschikt zijn om in je kantoor te plaatsen. “Ficussoorten, palmsoorten en chrysanten zijn erg geschikt om giftige stoffen die in kantoren vrijkomen om te zetten naar zuurstof.” Maar een paar plantjes zijn niet genoeg om dat effect te bereiken. Volgens Maas hebben we hier minimaal zes planten van maar liefst 1 meter 50 voor nodig.

Feit of fictie?

De uitspraak: in een kantoor vol planten zijn werknemers productiever en creatiever, is een feit. Een paar plantjes helpen al om creatiever te worden. We vinden het prettig en ontspannend om naar iets groens te kijken. Als we ook echt productiever willen worden hebben we zo’n zes planten per persoon op kantoor nodig.

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie