Binnenland
AVROTROS

5 vragen over: de huidscan-app van Google

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: de huidscan-app van Google

Google zegt huidkanker en andere huidaandoeningen te kunnen opsporen met enkel een app. Derm Assist, zoals het gaat heten, scant door middel van je camera verdachte plekjes of moedervlekken. De app zou inmiddels in Europa al goedgekeurd zijn, en in het najaar kunnen de eerste gebruikers hem testen.

Maar gaat het werken? 5 vragen over dit nieuwste snufje van de tech-gigant, beantwoord in Blok&Toine door Menno Gaastra, dermatoloog bij de Noordwest Ziekenhuisgroep.

1. Hoe werkt de app?

"Google heeft op basis van 16.000 dermatologie beelden een algoritme gemaakt. Daar zijn ze overigens niet de enige in, er zijn meer apps. Dat algoritme hebben ze op 1000 mensen getest, en gecheckt of het overeen komt. Ze doen niet alleen huidkanker, maar ook andere huidaandoeningen. Het is de bedoeling dat je via de app een snelle diagnose krijgt, en er wordt bepaald of je naar de dokter moet of niet."

2. Waar schiet het te kort?

"Als je zelf naar je huid kijkt, kijk je niet alleen naar het platte vlak. Je kijkt ook naar hobbels en bobbels. Je voelt ook aan dingen, je checkt of je pijn hebt. Ze proberen dat te ondervangen met een paar vragen. Het initiatief is op zich super, net als de vergelijkbare SkinVision-app. Allemaal op basis van kunstmatige intelligentie. Toch worden er nog steeds fouten in gemaakt.”

“Maar: ik ben heel erg blij met maar het kan de dokter niet vervangen. Er zijn Ik ben blij met de initiatieven, want het zorgt ervoor dat mensen ook naar hun huid gaan kijken. Dat gebeurt nu te weinig."

3. De diagnose wordt gemaakt op basis van kunstmatige intelligentie. Zijn er andere gebieden binnen de gezondheidszorg waar al gebruikt wordt gemaakt van die techniek?

"Absoluut. Als je kijkt naar mensen die röntgenfoto's beoordelen, dat is heel veel hetzelfde werk. Daar wordt al heel veel met kunstmatige intelligentie gedaan. Net als bij hartfilmpjes, longfuncties, etcetera."

4. Je geeft toch je medische informatie bloot aan Google. Moet je je daar zorgen om maken?

"Op zich wel, maar dat geldt niet alleen voor Google, natuurlijk. We geven best veel informatie weg op internet. Maar ze hebben dus op basis van die 16.000 foto's een algoritme gemaakt. Als je je eigen foto inlevert, heb je wel de keuze of je eigen informatie aan het algoritme wordt toegevoegd, of dat het niet gedeeld mag worden. Je hebt dus nog wel een keuzemogelijkheid om de informatie bij jezelf te houden. Maar of dat gaat werken, weet ik niet."

5. In hoeverre geeft de app schijnveiligheid, omdat mensen bij een groen vinkje denken dat er niks aan de hand is?

"Het werkt twee kanten op. Er worden ook heel veel mensen onnodig bang gemaakt, omdat 'het er niet goed uit ziet, en je moet naar de dokter'. Maar het kan inderdaad ook andersom. Dat is het gebrek aan al die apps."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie