Binnenland
WNL

Utrechtse criminelen ronselen jongeren voor cocaïnehandel: 'Is aan de orde van de dag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrechtse criminelen ronselen jongeren voor cocaïnehandel: 'Is aan de orde van de dag'

Criminelen in Utrecht ronselen jongeren voor cocaïnehandel. "Dat gebeurt aan de orde van de dag," zegt misdaadjournalist Yelle Tieleman in het NPO Radio 1-programma WNL Op Zaterdag.

Noord-Brabant staat bekend als ‘de drugsschuur’ van Nederland, maar Utrecht blijkt een veel grotere rol te spelen dan eerder gedacht. "Dat criminelen in Utrecht de leiding hebben over cocaïnehandel, dat inzicht is nieuw," zegt Tieleman. De rol van Utrecht is pijnlijk duidelijk geworden door een golf van liquidaties de laatste anderhalf jaar. Dat Utrecht zo’n grote rol speelt is vooral toe te schrijven aan twee kopstukken die aan wel twintig liquidaties worden gelinkt, zo zegt de misdaadjournalist. "Dat zijn Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Zij worden gezien als de Holleeder en Van Hout van nu."

'Ze kopen loyaliteit'

Door de enorme hoeveelheid geld die de criminelen verdienen, kunnen zij jongeren verleiden om voor hen te werken, zo vertelt Tieleman. "Als jij met 10.000 euro aankomt, daar koopt je loyaliteit mee. Ze spelen ook in op frustratiegevoelens van jongeren die niet aan de bak komen en zich gediscrimineerd worden." Vooral jongeren in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht zijn hier gevoelig voor, zegt Tielemans. "Snel geld verdienen, en de luxe die je daarmee kan kopen, is voor die jongeren heel aantrekkelijk." Kopstukken Taghi en Razzouki zijn op dit moment spoorloos verdwenen. Politie en justitie hebben geen idee waar ze zijn. Ondanks dat de kopstukken gevlucht zijn naar het buitenland, weten zij hun cocaïnehandel hier alsnog voort te zetten, zo weet Tieleman. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de broer van een kroongetuige werd geliquideerd. "Dit zegt wel iets over de slagkracht van dat netwerk. En ook over de ongekende wreedheid. Op het moment dat er een kroongetuige opstond die zei dat deze mannen verantwoordelijk waren voor de liquidaties, wordt zes dagen later de broer van deze getuige doodgeschoten. Dat is ongekend."

Stilte voor de storm

Na de moord op de broer van de kroongetuige is het relatief stil geworden in de Utrechtse drugswereld. Maar dat is stilte voor de storm, zo vreest Tieleman. "Er gebeurt nog steeds van alles. Er gaan verhalen dat zij nog steeds transporten met cocaïne naar dit land sturen. Dat is aan de orde van de dag. Zij hebben in Utrecht nog steeds hun netwerk, dat is nog actief." Dat dit netwerk nog steeds operatief kan zijn, ligt volgens Tieleman aan de enorme hoeveelheid geld die de afgelopen jaren verdiend is. "Met een beetje transport van 4000 kilo verdien je 150 miljoen euro. Als je dat jarenlang hebt kunnen, doen dan heb je heel veel geld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie