Binnenland
HUMAN

Sofia heeft een verblijfsvergunning, maar ook nog altijd het gevoel dat ze zich moet bewijzen

foto: Hilde Harshagenfoto: Hilde Harshagen
  1. Nieuwschevron right
  2. Sofia heeft een verblijfsvergunning, maar ook nog altijd het gevoel dat ze zich moet bewijzen

Sofia heeft nu precies een jaar haar verblijfsvergunning, maar voelt nog altijd de drang om zich te bewijzen tegenover de rest van Nederland, vertelt ze Coen Verbraak in De Publieke Tribune op NPO Radio 1: "Ik wil niet dat Nederland ooit spijt krijgt van het feit dat ze mij binnen hebben gehaald."

Toen Sofia Sabbar (25) nog maar vier jaar oud was en haar zusje Najoua amper zes maanden, ontvluchtte hun moeder Marokko vanwege huiselijk geweld. Uit angst vroeg hun moeder geen verblijfsvergunning aan en koos ze voor een leven in de illegaliteit. Hun hele jeugd groeiden de zussen ongedocumenteerd op in Amsterdam, slapend in kelderboxen en op bovenkamers, zonder dat veel vriendinnen of docenten er überhaupt van wisten.

Na meerdere afgewezen asielprocedures, een rechtsgang die de zussen in het gelijk stelde en een hoger beroep van de kant van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), kregen de zussen precies een jaar geleden dan toch eindelijk hun verblijfsvergunning.

Quote

Ik kom hier echt niet alleen maar iets halen, ik heb ook iets te bréngen"

Sofia Sabbar

Maar nog altijd heeft Sofia het gevoel dat ze zich moet bewijzen: "Ik mag er nu zijn, ik heb nu een verblijfsvergunning. Maar toch voel ik nog steeds de drang om jou, als autochtone Nederlander, te bewijzen dat ik hier echt niet alleen kom halen, maar ook iets te brengen heb."

Haar bewijsdrang komt ook voort uit haar angst om het te verpesten voor de andere gedocumenteerden. "Ik wil heel graag laten zien: zo vreemd zijn we echt niet, ik lijk meer op jou dan je denkt. We hebben dezelfde dromen, dezelfde passies. Ik heb ook recht op een menswaardig bestaan."

In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met jonge mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om op te groeien in een samenleving waar je eigenlijk niet mag bestaan. - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie