Binnenland
AVROTROS

Staat aangeklaagd om afsluiten van water bij gezinnen met kinderen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Staat aangeklaagd om afsluiten van water bij gezinnen met kinderen

Als gezinnen met kinderen te veel schulden hebben, wordt het water afgesloten. En dat is in strijd met de kinderrechten, zegt Defence for Children. Daarom klagen zij nu de Nederlandse staat voor de rechter, vertelt juridisch adviseur jeugdrecht Mariëlle Bahlmann in EenVandaag.

"Je kan niet koken, niet douchen en niet eens je tanden poetsen", vertelt Manuela. Bij de alleenstaande moeder van drie kinderen werd het water plotseling afgesloten. "Mijn ene dochter was net ongesteld en de kleine was nog maar 6 maanden destijds. Dit zijn geen goede omstandigheden om in op te groeien."

500 gezinnen zonder water

En Manuela is niet de enige. Jaarlijks wordt de waterleiding van tussen de 500 en 750 gezinnen met kinderen afgesloten. Sommige gezinnen zitten maanden tot jaren zonder kraanwater.

Dat moet anders, vindt Defence for Children. 4 jaar geleden gingen de alarmbellen bij de organisatie écht af. "Hulpverleners en advocaten gaven de signalen aan ons door, daardoor besloten wij om een rechtszaak aan te spannen tegen specifieke waterbedrijven, maar ook tegen de Nederlandse staat in het algemeen," vertelt juridisch adviseur jeugdrecht Mariëlle Bahlmann.

Kinderen pakken op gedrag ouders

Bahlmann zette zich de afgelopen jaren bij Defence for Children in voor deze zaak. Samen met het Nederlands Juristen comité voor de Mensenrechten starten ze een procedure tegen de staat.

"Kinderen mogen niet gediscrimineerd worden op het betaalgedrag van hun ouders. Dat doet de overheid nu wel."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie