Binnenland
AVROTROS

Op rationele klimaatexpeditie in het Waddengebied

foto: Tafel van het eerste uurfoto: Tafel van het eerste uur
  1. Nieuwschevron right
  2. Op rationele klimaatexpeditie in het Waddengebied

Aan het einde van deze week waarin een 16-jarige de VN toebeet, de zeespiegel nog sneller blijkt te stijgen dan gedacht en er wereldwijd klimaat-gestaakt werd, zijn wij vol gas over het wad gevaren om op het Springtij Forum 2019 enige rede en ratio in het klimaatdebat te serveren. Vanaf het door uw presentator zo geliefde Skylge: Terschelling.

{podcast audio="115946" caption="Jortcast #161 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel I" }

Zonder verheven 'Greta Thunberg-toon', zonder wijzende vingers, maar op basis van ratio en feiten. In het eerste uur van deze speciale uitzending zit professor Pier Vellinga (VU en WUR) aan tafel, hij was betrokken bij de oprichting van het IPCC, het klimaatinstituut van de VN en is hoogleraar klimaatverandering.

Ook Kees Vendrik, hoofdeconoom bij Triodos Bank en senator voor GroenLinks, schuift aan om toe te lichten hoe de wereld van het grote geld langzaamaan in beweging komt. Vendrik was ook voorzitter van de klimaattafel Elektriciteit en heeft in die zin een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord.

De VVD

Dr Kelder pleegt een telefoontje met VVD-Kamerlid Mark Harbers. Harbers mag zich verdedigen tegen beschuldigingen vanuit linkse hoek: de VVD zou te traag reageren als het gaat om klimaat en de partij heeft de kiezers nooit helder uitgelegd voor welke keuzes we staan. Hetgeen voor veel onbegrip heeft gezorgd rond klimaatproblematiek, volgens Vendrik.

Ook dr. Eveline Speelman heeft de reis naar Terschelling gemaakt. Speelman is partner bij McKinsey Climate Insight en adviseert bedrijven en industriële partijen hoe ze de energietransitie kunnen maken.

Het tweede uur

Het tweede uur van deze speciale uitzending is de tafel gedekt met drie nieuwe deskundigen met wie dr Kelder de klimaatproblematiek op micro-niveau bekijkt: specifieke bedrijven en burgers. Herman van der Meyden (Shell), dr. Sanne Akerboom (Universiteit Utrecht) en prof. dr. Maarten Hajer (UU) zijn te gast.

{podcast audio="116021" caption="Jortcast #162 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel II" }

Van der Meyden mag de vraag beantwoorden hoe een fossiel bedrijf als Shell zich gaat ontpoppen tot groene vlinder. Daar wordt al aan gewerkt, maar vooralsnog is het oliebedrijf ruimschoots fossiel. Is elke liter die Shell uit de bodem trekt er dan niet één teveel?

"Ja", antwoordt van der Meyden, "maar iedere liter die wij uit de bodem halen leveren wij ook aan klanten die er nuttige dingen mee doen en er blij van worden."

Lichtknopje

"We moeten de nieuwe vorm van energie gaan opbouwen. Maar uiteraard zijn er mensen die vinden dat we de knop om moeten zetten”, zegt Van der Meyden. Wat zou er dan gebeuren, vraagt dr Kelder. “Ik weet niet of jouw lichtknopje het dan nog doet.”

Sanne Akerboom deed onderzoek naar burgerparticipatie in de energietransitie en pleit voor meer regie naar de gewone Nederlander, die bijvoorbeeld een windmolen in zijn achtertuin moet verduren of zijn.

Beton

Met professor Maarten Hajer bespreekt hij de toekomst van de stad in een klimaatveranderende wereld. En wat daar onder andere van groot belang bij is, is dat we anders gaan bouwen. Want als we doorgaan met de materialen van nu (beton, staal, baksteen), dan gaan we de opwarming nooit tot slechts twee graden beperken.

Ook is Jesper Broekhof van De Groene Golf te gast, die dr Kelder vorig jaar op Springtij een duurzame belofte liet doen. Kwam hij die geheel na? De meningen zijn verdeeld. Daarnaast houdt de burgemeester van Terschelling, Bert Wassink, nog een korte toespraak.

Met dank aan de organisatie van Springtij 2019.

dr Kelder en Co op Springtij

Deel 2 van Springtij

Ster advertentie
Ster advertentie