Binnenland

Televisiepubliek Duitsland beslist over einde film: 164 of 70.000 doden?

foto: Screenshot trailerfoto: Screenshot trailer
  1. Nieuwschevron right
  2. Televisiepubliek Duitsland beslist over einde film: 164 of 70.000 doden?

[NOS] Moet de Duitse legerpiloot Lars Koch de cel in, omdat hij een gekaapt vliegtuig met 164 passagiers aan boord uit de lucht heeft geschoten? Let wel: dit vliegtuig was op weg om een voetbalstadion te raken, met 70.000 bezoekers.

Dit was het plot van een Duitse film die maandagavond op tv werd uitgezonden. En dat was een bijzonder experiment, want de kijker mocht beslissen of de legerpiloot veroordeeld moest worden of niet. De opdracht aan de Duitse tv-kijker was duidelijk: "U bent de rechter, neem die taak serieus."

Correspondent Judith van de Hulsbeek vertelt op NPO Radio 1 dat de piloot werd vrijgesproken. "86,9 procent van de mensen die hebben gestemd, vond dat de piloot juist heeft gehandeld en dat hij het gekaapte vliegtuig mocht neerschieten om de tienduizenden levens in het stadion te redden."

Luister hier naar het gesprek met Judith van de Hulsbeek:

De kijkers kregen na de uitslag één van de twee alternatieve eindes van de film te zien. "Je werd zelf echt aangemoedigd om mee te denken, zo werkte het ook bij mij. De film werd na een uur en een kwartier stilgelegd. Op dat moment was er een half uur om te stemmen. Daarna kwam het einde dat gemaakt was in het geval van vrijspraak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan het denken zetten

Het doel van de film, zegt Van de Hulsbeek, was dat het publiek aan het denken werd gezet over wat zij in zo'n situatie de juiste manier van handelen zou vinden. "Het is natuurlijk fictie, maar het is helemaal geen ondenkbare situatie."

Wat zouden de gevolgen bijvoorbeeld zijn van een fictieve veroordeling? "Dat betekent dat de piloot eigenlijk had moeten toekijken hoe het vliegtuig neerstortte in het stadion met 70.000 mensen. Wat had dat achteraf dan voor discussie gegeven? Wat was dan het oordeel over de piloot geweest? De makers willen dat daar nu over nagedacht wordt."

De trailer van de film:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie