Binnenland
AVROTROS

Hoe hebben huisartsen coronaperiode ervaren? 'Dokters in the lead is het belangrijkst'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe hebben huisartsen coronaperiode ervaren? 'Dokters in the lead is het belangrijkst'

1000 dokters laten hun stem horen en presenteren een rapport over de afgelopen 1,5 jaar: hoe hebben zij hun werk ervaren tijdens de crisis? Wat zijn de lessen? Blok&Toine praten erover met een van de initiatiefnemers Toosje Valkenburg en huisarts Shakib Sana.

Waarom ongevaccineerden geen extra premie kunnen gaan betalen voor zorg

Deze reflectie is juist nu nodig, ondanks dat de vierde golf eraan lijkt te komen, legt Valkenburg uit. "Ik denk dat het precies op tijd is, het idee dat het virus gaat verdwijnen is een illusie. Dus het is goed om na deze periode pas op de plaats te maken en ervan te leren."

In het onderzoek zijn 1000 dokters ondervraagd wat het jaar voor hen betekent, wat er goed ging en wat ze hebben gemist. "Dokters waren tijdens de eerste golf positief over het samenwerken over alle linies heen, dat is als heel positief ervaren." Huisarts in de Rotterdamse wijk Delfshaven, Shakib Sana onderstreept dit. "We zijn van de een op de andere dag overgestapt naar zorg op afstand. Eigenlijk waren we hiermee aan het oefenen."

Preventie

Valkenburg heeft in het rapport ook verschillende aanbevelingen opgesteld. "Het thema preventie is belangrijk, daarover komt steeds meer naar voren. Overgewicht bleek bijvoorbeeld al snel een risicofactor te worden voor ernstige corona. Het is een breed gedragen oproep van dokters om meer te doen aan preventie."

Een belangrijk kritiekpunt in het rapport is dat dokters een kloof ervaren tussen het coronabeleid en de zorg in de praktijk. Iets wat ook Sana herkent. "Dokters 'in the lead' is het belangrijkste. Wij hebben als dokters laten zien om niet alleen maar verantwoordelijkheid op te pakken samen met de ziekenhuizen, maar ook dit in de toekomst te laten blijven gebeuren."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie