Binnenland
KRO-NCRV

Vliegenthart (NIBUD): 'Onderneem nu actie om schulden te voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vliegenthart (NIBUD): 'Onderneem nu actie om schulden te voorkomen'

De directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD), Arjan Vliegenthart, maakt zich grote zorgen om Nederlanders die binnen een paar weken al in de schulden raken. "Een kwart van de volwassenen maakt zich zorgen om hun inkomen", zegt Vliegenthart op basis van een enquête.

Vliegenthart (NIBUD): Onderneem nu actie om schulden te voorkomen

In het radioprogramma 1 op 1 dringt Vliegenthart er op aan: "Als je je inkomen ziet dalen, zoek hulp." Ook adviseert hij om niet te lenen. "Je kunt veel beter degene aan wie je moet betalen vragen om een betalingsregeling." Vliegenthart ziet dat mensen lang wachten voordat ze hulp inschakelen, "daarom de oproep: meld je nu al."

Maatschappelijke ontwrichting

Vliegenthart hoopt op coulance bij partijen die nu schulden moeten innen. "De regering moet uitstel verlenen, geen beslag leggen of huisuitzettingen door laten gaan. Dat zullen we moeten volhouden, anders vrees ik maatschappelijke ontwrichting. We zijn hier niet binnen drie maanden vanaf."

Een op de vijf werkende Nederlanders ziet nu al een inkomensdaling. "Een derde van de Nederlanders heeft minder dan 1000 euro op de spaarrekening. Het is moeilijk, maar probeer toch een buffer op te bouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie