Binnenland
AVROTROS

Wat het nieuwe Nationale Isolatieprogramma betekent voor woningbezitters

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat het nieuwe Nationale Isolatieprogramma betekent voor woningbezitters

Een slecht geïsoleerde woning? Lever dan een tegoedbon in bij een erkende installateur die je huis gaat verduurzamen. Daarvoor pleiten onder andere het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en verschillende consumentenorganisatie. Het systeem van achteraf subsidie aanvragen is te hoogdrempelig en werkt niet. Joyce Donat van de Consumentenbond legt uit wat het nieuwe Nationale Isolatieprogramma betekent voor woningbezitters.

Nederland telt nu ruim 2,7 miljoen huizen die slecht zijn geïsoleerd. Als het op de huidige manier doorgaat duurt het tot het jaar 2100 voordat al deze huizen geïsoleerd zijn. "Consumenten willen toch graag hun steentje bijdragen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Nu lopen ze vaak vast op de regelgeving voor subsidies en bij wie ze hiervoor terecht moeten."

Niet meer achteraf

Nu moeten mensen eerst de energiebesparende maatregelen uitvoeren én betalen voordat er subsidie wordt gegeven. "Wij pleiten er nu voor om dit proces om te draaien. Zo kunnen mensen die de maatregelen niet zomaar kunnen betalen ze toch uitvoeren", legt Donat uit.

De urgentie is bekend bij de Tweede Kamer: zo is er vorig jaar een motie aangenomen van GroenLinks. Ze pleiten ervoor om nu echt werk te maken van een isolatieplan, maar dat is blijven liggen, vertelt Donat. "Het nieuwe plan dat vandaag is gepresenteerd geeft een tegoedbon aan de consument voor de vakman die de energiebesparende maatregelen kan uitvoeren. Op deze manier is direct duidelijk wat je kan uitgeven."

Geen dikke portemonnee

"Deze vouchers zijn dan voornamelijk bedoeld voor mensen die geen dikke portemonnee hebben met een slecht geïsoleerde woning. Want als je een slecht geïsoleerde woning met energielabel G gaat verbouwen naar energielabel C, heeft dat meer zin dan een woning met energielabel C naar A te verduurzamen.”

Tot slot pleit de Consumentenbond er in het Nationale Isolatieprogramma voor om de aanpak minder individueel te maken. "Nu wordt er vaak per huis gekeken wat er beter kan, maar bedrijven uit de bouwwereld die ook het plan onderschrijven pleiten ervoor om groepen huizen aan te pakken."

Consumentenbond

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie